Beweegmeters brengen beweeggedrag in kaart

Door Jan Roekens | 05-04-2021

Bewegen is goed voor de gezondheid. Maar hoeveel beweegt iemand precies? Bewegen is veel meer dan alleen sporten. Mensen bewegen vaak meer dan ze zich realiseren. Dat is lastig te meten met een vragenlijst. Een beweegmeter kan deze informatie wel goed meten. Dat is wat I&O Research de komende periode, in opdracht van de GGD’s Haaglanden en Twente, gaat doen.

In de aankomende weken zullen 400 mensen een week lang een beweegmeter dragen. Die houden precies bij hoeveel iemand beweegt, bijvoorbeeld of iemand staat, zit, (trap)loopt of fietst. Het CBS en de Universiteit Utrecht zijn als partners bij de opzet en de analyses van het onderzoek betrokken.

De beweegmeter is een klein en dun apparaatje. Deelnemers plakken de beweegmeter zelf met een bijgeleverde pleister op hun bovenbeen. De meter kan de hele week blijven zitten. Deelnemers kunnen er zelfs mee douchen. Aan het eind van de week sturen de deelnemers de beweegmeter terug. Vervolgens worden de meters uitgelezen en de data geanalyseerd.

Voordat ze worden uitgenodigd om een beweegmeter te dragen, vullen deelnemers eerst een vragenlijst in. Hierin wordt onder andere gevraagd hoeveel tijd iemand per week beweegt, en hoeveel tijd iemand per week aan sport doet.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?