Bijna helft grote bedrijven gebruikt AI

Door Redactie Daily Data Bytes | 19-10-2021

In 2019 gebruikte 45% van de grote bedrijven (+500 werkzame personen) één of meer artificial intelligence-technologieën. Gemiddeld maakte 12% van de bedrijven gebruik van bijvoorbeeld spraakherkenning, machine learning en patroon- of gezichtsherkenning. Dit meldt het CBS in de publicatie ICT, kennis en economie 2021.

In de informatie en communicatie zette 34% van de bedrijven in 2019 een of meer AI-technologieën in. Ook in de ICT-sector (32%) en bij researchinstellingen (28%), onderdeel van de bedrijfstak advies en onderzoek, gebruikten bedrijven relatief vaak AI. In andere bedrijfstakken, zoals de horeca, bouw en transport, maakten bedrijven beperkt gebruik van deze technologieën.

Het gebruik van AI neemt evenredig toe met de bedrijfsgrootte. Kleine bedrijven, met 10 tot 20 werkzame personen, gebruikten het minst AI-technologie (8%).

ML meest gebruikt

Machine learning voor data-analyse is de meeste gebruikte vorm van AI-technologie: 6% van de bedrijven paste deze technologie toe in 2019. Dit zijn technologieën waarbij data-analyse wordt uitgevoerd door het gebruik van zelflerende algoritmes.
Bijna een kwart van de grote bedrijven zette deze vorm van AI in, tegen 4% van de kleine bedrijven. Patroon- of gezichtsherkenning (beelden identificeren) en robot-ondersteunde procesautomatisering (menselijke handelingen nabootsen, zoals in een geautomatiseerd orderverzamelingssysteem) werd door 4% van de bedrijven toegepast.

In de industrie zette 8% van de bedrijven robot-ondersteunende procesautomatisering in. Het was daarmee de meest gebruikte vorm van AI onder industriële bedrijven. In de gezondheidszorg werd spraakherkenning het vaakst gebruikt (6%). In alle andere bedrijfstakken was machine learning het meest gebruikte type AI-technologie in 2019.

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?