Consument wil best verduurzamen, maar weet niet precies hoe

Door Jan Roekens | 01-06-2023

De laatste jaren is er veel te doen over het verduurzamen van woningen. Weten consumenten wat de opties zijn om te verduurzamen en wat de voor- en nadelen van verschillende systemen zijn? Uit onderzoek van Jaga Climate Designers blijkt dat er veel onwetendheid is. Zo weet 64% van de ondervraagden niet wat de termen warmteopwekker en afgiftesysteem inhouden.

Jaga deed in samenwerking met Markteffect onderzoek onder 1.000 woningeigenaren met een eigen koopwoning in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 75% van de ondervraagden duurzaamheid bij het kopen van een woning belangrijk of erg belangrijk vindt. Ook heeft 69% gedeeltelijk of helemaal zelf duurzame oplossingen aangebracht, zoals isolatie, zonnepanelen, HR++ glas of een warmtepomp.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 64% van de respondenten het verschil niet weet tussen een warmteopwekker en een afgiftesysteem. De warmtepomp (74%), de cv-ketel (84%) en hr-ketel (73%) zijn wel bekend bij de consument als mogelijkheden om een woning te verwarmen. Dat is ook niet zo gek omdat de warmteopwekker nog vaak een cv-ketel of hr-ketel is. Slechts 6% heeft een warmtepomp in huis. De traditionele radiatoren blijven het meest voorkomende afgiftesysteem – bij 77% bij de woningeigenaren.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?