De reiziger wil best het OV weer gebruiken

Door Jan Roekens | 01-07-2020

Over een half jaar denkt bijna de helft van de Nederlanders weer gebruik te gaan maken van het ov, zo blijkt uit onderzoek van Newcom. 


Newcom heeft medio juni ruim 3.000 Nederlanders van zestien jaar en ouder gevraagd naar het huidige en toekomstige reisgedrag en de beleving rondom het vervoer.

Op 24 juni is aangekondigd dat de bezetting niet op 40 procent van de capaciteit hoeft te blijven steken. Mensen mogen ook voor niet-noodzakelijke reizen met de bus, tram of trein gebruiken. ‘Vermijd’ drukte wordt wel aanbevolen.

Newcom heeft het onderzoek in aanloop van deze versoepeling gedaan om het huidige reisgedrag en de intentie te meten. Een op de zes Nederlanders denken dat het reisgedrag blijvend zal veranderen. Tegelijkertijd is er animo onder de OV reiziger om ook weer gebruik te maken van het OV.

Hierbij alle conclusies van het onderzoek:

  • Een op de zes Nederlanders denkt dat de manier van reizen door Corona blijvend zal veranderen. Omgerekend zijn dit 2,5 miljoen Nederlanders.
  • Er is draagvlak voor buiten de spits reizen, thuiswerken en duurzame alternatieven.
  • Het algehele OV-gebruik is drastisch teruggelopen, maar trekt in de komende maanden weer enigszins aan, denken reizigers zelf.
  • Van de OV-reizigers voelt een kwart zich momenteel (zeer) onveilig in het openbaar vervoer.
  • Voor de helft van de ‘oud OV-reizigers’ geldt een vaccin als voorwaarde om weer met het OV te gaan reizen. 

Bron: Newcom, drs. Jasper Lohuis, 25 juni 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?