De vitaliteit van zorgmedewerkers van week op week in kaart

Door Jan Roekens | 04-10-2022

Miles Research heeft samen met PGGM&CO de Vitaliteitsmonitor voor de zorg- en welzijnssector ontwikkeld. De monitor brengt van week op week de fitheidsscore in beeld van werknemers in de sector.

Gebeurt er iets in de samenleving dat invloed is op het gemoed van medewerkers in de zorg- en welzijnssector dan is het in de monitor te zien. De resultaten zijn uit te splitsen naar de subsector waarin men werkt: hoe fit voelen bijvoorbeeld medewerkers in het ziekenhuis zich en waarin verschillende ze van medewerkers in verzorgingshuizen. De resultaten zijn kosteloos te bekijken voor organisaties in de sector. Ook is het mogelijk medewerkers in de eigen organisatie identieke vragen voor te leggen en de resultaten te vergelijken met de benchmark die inmiddels is opgebouwd.

De metingen zijn gestart in september 2021, waardoor er al een beeld is ontstaan. Zo is bijvoorbeeld te zien dat de fitheid over de tijd steeds verder afneemt. Met name geldt dat voor de mentale fitheid. Die zit inmiddels gemiddeld op een 6,8, waar er eerder nog een 7,1 werd gescoord. Dit heeft ook te maken met de hoge werkdruk. Ongeveer de helft van de mensen ervaart die als zeer hoog (8 of hoger op een 10-puntsschaal) en bijna twee derde verwacht dat deze nog verder toe zal nemen. Dit leidt onder andere tot hoofdpijnklachten. Ongeveer 20% heeft vaak tot altijd hoofdpijn.

Lees meer over dit onderzoek via https://miles-research.com/vitaliteitsmonitor/.

Miles Research is Kennispartner van Daily Data Bytes

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?