Derde Nederlanders vreest verlies grip op digitalisering

Door Redactie Daily Data Bytes | 01-11-2021

Nederlanders maken zich zorgen over de digitale gesteldheid van het land en zijn politieke vertegenwoordigers. Maar liefst eenderde is bang de grip op digitalisering te verliezen. Dit blijkt uit onderzoek van banenplatform Honeypot, uitgevoerd door PanelWizard Direct.

Volgens het onderzoek maakt 45% van de respondenten zich zorgen over het digitale niveau van de gemiddelde Nederlander. Bovendien moeten ook Kamerleden en ministers hun digitale kennis en vaardigheden vergroten, vindt 63%.
51% van de respondenten vindt dat er te weinig aandacht is voor digitale vraagstukken in de Nederlandse politiek. Bovendien vindt 32% dat de overheid bij moet dragen aan het laagdrempelig maken van technologiebanen voor een bredere doelgroep. Tot slot vindt 24% dat de overheid campagnes moet starten om de digitale sector aantrekkelijker te maken als werkplek.

Scholen

Met de stelling dat iedereen zichzelf moet kunnen laten omscholen tot softwareontwikkelaar is 67% procent het eens. Daarnaast moet elke werkende Nederlander via de werkgever een cursus programmeren kunnen volgen, aldus 41%. Ook ziet men een rol voor scholen om op langere termijn te voldoen aan de vraag naar IT-personeel. Een kwart ziet programmeren als verplicht vak op de middelbare school en 13% vindt dat dit al op de lagere school moet worden gegeven.

Bijna een kwart van Nederlandse vrouwen staat bij de zoektocht naar een nieuwe baan open voor een technologiefunctie. Bij de mannen ligt dit op 44%.

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?