Draagvlakmonitor: krijgsmacht krijgt een ruime voldoende

Door Jan Roekens | 01-10-2019

De Nederlandse bevolking geeft Defensie in het 1e halfjaar van 2019 het rapportcijfer 7,1. Dit blijkt uit de gepubliceerde halfjaarlijkse Draagvlakmonitor van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van Defensie.


Het marktonderzoeksbureau doet sinds 2017 onderzoek naar het draagvlak voor Defensie onder de Nederlandse bevolking (16 t/m 75 jaar). Het nieuwe rapportcijfer is vergelijkbaar met dat van eind 2018 (7,0).

Enkele resultaten zijn:

65% is trots op de Nederlandse militairen
67% vindt dat de dreiging is toegenomen in de wereld, en vindt daarom een sterke krijgsmacht nu belangrijker dan ooit
31% vindt het niet waarschijnlijk dat Nederland in de komende 20 jaar in een oorlog terecht komt
57% vindt dat Defensie gezag uitstraalt
46% vindt dat er te weinig geld gaat naar Defensie.

Waarom laat Defensie draagvlakonderzoek doen?

Defensie beschermt wat Nederland dierbaar is. Daarmee is de krijgsmacht geen luxe, maar een noodzaak. Om deze zware en verantwoordelijke taak goed te kunnen vervullen zijn steun en vertrouwen vanuit de samenleving essentieel. Vanwege het belang van steun voor de taken van Defensie en met name de buitenlandse inzet, wil Defensie het draagvlak in de samenleving behouden en vergroten. Daarbij is monitoren belangrijk.

Met de Draagvlakmonitor houdt Defensie continu de vinger aan de pols. Wekelijks worden tussen de 60 en 70 respondenten benaderd. Zo komt Motivaction elk kwartaal op een representatief aantal respondenten uit van zo’n 750.

 

Bron: Motivaction, Defensie, 13 september 2019

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?