Dreigende recessie raakt HR-budgetten niet

Door Jan Roekens | 14-02-2023

De HR-budgetten blijven in 2023 gelijk en lijken zelfs te stijgen. Ruim twee op de vijf HR-professionals zegt dat te verwachten, zo blijkt uit budgetonderzoek van GITP Inzicht & Ontwikkeling, uitgevoerd door Direct Research. Een derde verwacht dat het HR-budget groeit. Slecht 17% ziet een krimp van het budget.

Was 2022 een moeilijk jaar om nieuwe medewerkers te vinden en te selecteren, in 2023 verwacht 64% dat het werven van nieuwe medewerkers nog moeilijker wordt. Bijna de helft (47%) verwacht ook problemen bij het behouden van de huidige medewerkers. Welzijn en werknemerstevredenheid staan hoog op de agenda. Opvallend is de toegenomen aandacht en ook het beschikbare budget voor de ontwikkeling van teams. In het verleden lag de focus juist meer op individuele ontwikkeling.

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is en blijft voor veel organisaties een top-issue. Hier komen loopbaan perspectief, ontwikkeling, mentale en fysieke vitaliteit samen. Met name HR-professionals werkzaam in grote organisaties (1000+ medewerkers) zeggen significant vaker dat ze duurzame inzetbaarheid belangrijk vinden (48%), in vergelijking met kleinere organisaties (29%). Gaat er dan nergens het ‘mes ‘in het HR-budget? Ja, wel op onderwerpen als HR-analytics, verandermanagement en employer branding. Daar daalt het budget met gemiddeld 20%.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?