Drie kwart Nederlanders aan de slimme apparaten

Door Jan Roekens | 01-12-2021

Bijna drie kwart van de Nederlanders van 12 jaar of ouder bezit inmiddels een of meer slimme apparaten die met internet zijn verbonden en onderling gegevens uitwisselen. Vooral slimme meters voor water, gas of stroom worden veel gebruikt. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2020’.

In de drie kwart zit 59% met een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter die je op afstand kunt aflezen. Ruim een kwart gebruikte een slimme thermostaat en twee op de tien een virtuele assistent (zoals Siri, Google Home, Amazon Alexa, Bixby).

Verlichting, slimme stekkers of andere systemen voor slim wonen en rookmelders, beveiligingscamera’s of andere veiligheidssystemen zijn minder in gebruik; respectievelijk 14 en 11% gebruikt zulke systemen. 6 procent had thuis huishoudelijke apparaten, zoals een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat die met internet zijn verbonden.

Terughoudend

Sommigen beschouwen het internet der dingen als een technische stap vooruit, anderen tonen terughoudendheid. Van de mensen die geen slimme apparaten of systemen gebruiken, noemde 77% als reden dat zij er geen behoefte aan hebben. Hoge kosten of zorgen over de privacy of de beveiliging werden elk door een kwart als (een van de) redenen genoemd.

Smartwatch

Naast slimme apparaten en systemen voor het huis, gebruikte bijna 20% slimme accessoires, zoals een smartwatch of een bewegingsmeter. 10% had een auto met ingebouwde internetverbinding. In 2020 gebruikte 6% slimme apparaten voor gezondheid, zoals een weegschaal of bloeddrukmeter, 3% had speelgoed dat is verbonden met internet, zoals robots of poppen.

Koploper

Nederland is koploper in Europa als het gaat om het bezit van bijvoorbeeld een slimme elektriciteitsmeter, thermostaat of verlichting. 69% had ze in 2020 in bezit. Het EU-gemiddelde bedroeg 8%. Dat Nederland zo ver voorop staat in de EU komt door de aanwezigheid van slimme water-, gas- of elektriciteitsmeters in veel Nederlandse huishoudens.

Nederland loop in de EU ook voorop met het gebruik van een virtuele assistent via een app of smart speaker; 20% gebruikte er eentje in 2020. Het EU-gemiddelde was 11%. Slimme rookmelders, beveiligingscamera’s of andere slimme veiligheidssystemen en huishoudelijke apparaten zoals een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat zijn minder in gebruik bij Nederlanders; ons land stond op de zesde en zevende plaats in 2020.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?