Efteling en Rijksmuseum gaan we het meest missen met Pasen

Door Jan Roekens | 08-04-2020

Terwijl het Paasweekend traditiegetrouw het startpunt is van het attractieseizoen liggen alle attracties er nu verlaten bij. Voor de pretparken, dierentuinen en musea betekent de coronacrisis een financieel drama.


De bezoekers missen vooral de Efteling en het Rijksmuseum, blijkt uit de 6e editie van het Dagattracties Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Steeds meer musea openen inmiddels hun deuren online zodat de tentoonstellingen alsnog bezocht kunnen worden.

Dierentuinen domineren het verlanglijstje van ontspannende dagattracties

Maar liefst zeven dierentuinen staan in de top 10 van ontspannende dagattracties die de Nederlander het komende Paasweekend het meest gaat missen. Van deze zeven staat Diergaarde Blijdorp het hoogst op het lijstje. En ondanks veel negatief nieuws over de inhoud en resultaten van Wildlands in Emmen, zijn nog steeds veel mensen nieuwsgierig naar dit in 2016 geopende park. Ten opzichte van de vorige meting van 2018 is vooral Apenheul fors in aantrekkingskracht gegroeid. Twee jaar geleden stond het Apeldoornse park nog negende op de verlanglijst van te bezoeken attracties en nu is dit plaats vier.

Top 10 van pretparken en dierentuinen die we het liefst willen bezoeken

1. Efteling
2. Diergaarde Blijdorp
3. WILDLANDS Adventure Zoo Emmen
4. Beekse Bergen
5. Apenheul
6. Koninklijke Burgers’ Zoo
7. Ouwehands Dierenpark Rhenen
8. Artis
9. Keukenhof
10. Walibi Holland

Madurodam, Het Spoorwegmuseum en NEMO gunnen we de kinderen het meest

Voor een leerzaam dagje uit zou men het liefst komend weekend naar Amsterdam gaan, voor het Rijksmuseum of anders het Anne Frank Huis. In een gezelschap met kleine kinderen zou de keuze anders worden. Madurodam, Het Spoorwegmuseum en NEMO worden als meest kindvriendelijk gezien onder de leerzame uitstapjes. 

Top 10 van leerzame attracties die we liefst willen bezoeken

1. Rijksmuseum Amsterdam
2. Anne Frank Huis
3. Nederlands Openluchtmuseum
4. Naturalis
5. Madurodam
6. Het Spoorwegmuseum
7. NEMO Science Museum
8. Beeld en Geluid
9. Zuiderzeemuseum
10. CORPUS

Onderzoek onder 1.600 respondenten

Voor het Dagattracties Merkenonderzoek 2020 zijn 1.600 respondenten in twee fases ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van alle Nederlandse dagattracties onderzocht. Daarna is voor de 50 bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago. Elk merk is op 40 factoren onderzocht: spontane bekendheid, merkkracht (= geholpen bekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (17 factoren), bezoekintentie, bezoek en groeiverwachting. Het onderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld.

Bron:  Hendrik Beerda, 7 april 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?