Eigen risico of hogere premie?

Door Jan Roekens | 08-12-2020

Een hogere zorgpremie? Als daardoor het eigen risico wordt afgeschaft is 41% van de Nederlanders voor; in 2017 was dat nog maar 29%. Deze groep bestaat vooral uit mensen die veel zorgkosten maken.

Slechts 18% koos in 2020 voor een hoger vrijwillig eigen risico, terwijl slechts 45% van de Nederlanders hun eigen risico van € 385,- heeft opgemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise, uitgevoerd door Panel Inzicht.

De groep die het eigen risico liever behoudt dan een hogere premie te betalen (26%) is vaak jonger dan 65. Deze groep maakt ook minder vaak aanspraak op het eigen risico. Daarnaast kiezen zij vaker voor een hoger eigen risico, waardoor ze maandelijks korting krijgen op de zorgpremie. Vooral gepensioneerden en 65-plussers zeggen van het eigen risico af te willen in ruil voor een hogere premie. Deze groep kiest al vaak voor het laagste verplichte eigen risico van € 385,-, maar geeft ook aan dit bedrag vaak helemaal op te maken.

Zorgkosten

Tot nu toe heeft maar 40% van de Nederlanders dit jaar het volledige eigen risico opgemaakt, 29% maakte nog geen kosten. In 2020 koos zoals elk jaar een grote meerderheid van de Nederlanders (77%) voor een eigen risico van € 385,-. Van de 9% Nederlanders die kozen voor het vrijwillig eigen risico van € 885,- heeft 9% dit volledig opgemaakt. Nederlanders die kiezen voor het hoogste eigen risico maken vaker geen tot weinig zorgkosten dan andere groepen, waardoor het voor hen gunstig is om voor het hoogste eigen risico te kiezen. De Nederlanders die in 2020 geen kosten hebben gemaakt of maar een deel van het bedrag hebben opgemaakt, zijn vaker van plan om in 2021 ook te kiezen voor een eigen risico van € 885,-.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?