EK 2021: van code geel naar licht oranje

Door Ruurd Hielkema | 23-06-2021

Het EK voetbal is inmiddels volop bezig en Nederland kleurt voorzichtig oranje. Met het halen van de achtste finale geeft het Nederlands elftal de sceptici het nakijken. En die achtste finale mogen we aanstaande zondag ook nog eens bekijken op een groot scherm in de kroeg. Toch is, ondanks de prestaties tot nu toe en het vooruitzicht dat we met z’n allen samen kunnen kijken, de betrokkenheid van Nederland met Oranje nog niet toegenomen ten opzichte van een maand geleden. De interesse stijgt wel, en we volgen de berichtgeving in de media ook meer. Dit blijkt uit de Oranje Barometer van Motivaction, in samenwerking met Activate&co.

Een maand voor het EK begon voelde 11% van de Nederlanders zich zeer betrokken bij het Nederlands elftal. Nu het EK in volle gang is, stijgt die betrokkenheid niet. Wél is de interesse in het toernooi iets toegenomen (van 40% naar 45%), en heeft ruim de helft van de Nederlanders (58%) tenminste één van wedstrijden van Nederland in de groepsfase bekeken. Daar zitten dus nogal wat sociale meekijkers bij. Ook de berichtgeving over Oranje in de media wordt, binnen bepaalde marges, meer gevolgd (49%) dan in de maand voor het EK (36%). Om die media-aandacht kun je dan ook nauwelijks meer heen.

De aandacht stijgt dus, maar alle scores liggen nog beduidend onder de niveaus van het voorgaande toernooi waar Nederland aan meedeed, het WK in Brazilië. En drie op de tien Nederlanders lopen onveranderd met een grote boog om al dat voetbal heen: het laat hen volkomen koud.

Oranjegevoel zwelt aan

De straten in het land lijken ook steeds iets meer oranje te kleuren. Bijna de helft (45%) van de Nederlanders is dan ook (zeer) positief over de sfeer rondom het EK. En ondanks het feit dat we nog niet in groten getale samen het oranjeteam kunnen aanmoedigen, heerst er volgens één op de drie Nederlanders (33%) intussen wel een echt oranjegevoel in het land. Ook is met de positieve uitkomsten van deze wedstrijden het vertrouwen dat Oranje de kwartfinale zal halen iets toegenomen in vergelijking met de verwachtingen voor de start van het EK (28% vs. 24%).

Voorspelling

Het EK begint dus iets meer te leven, helemaal nu we de groepsfase hebben overleefd. Voorzichtig durven Nederlanders te hopen dat het Nederlands elftal onder leiding van Frank de Boer ook de achtste finale gaat winnen. Om die uitslagen wordt ook volop gestreden in EK voetbalpools, waarin 18% van de Nederlanders op dit moment de strijd aangaat met familie, vrienden, collega’s of onbekenden.

Inhaakacties

Inmiddels vliegen ook de EK-reclames en bijbehorende acties ons om de oren. Ongeveer één op de zes (15%) Nederlanders geeft aan mee te hebben gedaan aan een EK-inhaakactie. Dit ligt een stuk lager dan tijdens het EK in 2012, toen na de 3de poulewedstrijd 24% al met een inhaakactie had meegedaan. Maar niet getreurd: op dit moment verwacht 12% van de Nederlanders nog mee te gaan doen aan een actie. We komen gewoon wat laat op gang. Na afloop van het toernooi evalueren we deze acties met de consument: welke vielen goed, en welke sloegen de plank mis.

Motivaction is kennispartner van Daily Data Bytes. Word ook kennispartner en bereik onze lezers via web, socials en nieuwsbrief met jouw content. Neem contact op met Tjitske Buurman voor meer informatie.

Auteur: Ruurd Hielkema, Motivaction

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?