‘Geen einde aan pandemie voor einde 2021’

Door Jan Roekens | 15-03-2021

Ipsos onderzocht in acht landen hoe de perceptie van covid is veranderd sinds het begin van de pandemie. In Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zien mensen covid meestal als een grotere bedreiging dan het verlies van hun baan of veiligheid. En de meeste mensen verwachten dat het virus pas in de tweede helft van 2021 zal worden ingeperkt.

In het Verenigd Koninkrijk (76%), Japan (72%) en Frankrijk (72%) maken mensen zich het meest zorgen over covid, gevolgd door de Verenigde Staten (64%), Canada (61%), Duitsland (59%), Rusland (48%) en Australië (29%).
In vergelijking met een jaar geleden is de opvatting dat de pandemie het land in gevaar brengt, het meest prominent in het Verenigd Koninkrijk (+57 procentpunten), Frankrijk (+50), Canada (+44) en Duitsland (+43).

Persoonlijke bedreiging

In bijna alle landen voelen meer mensen zich persoonlijk bedreigd door covid dan een jaar geleden. Burgers die de pandemie als een hoge of zeer hoge bedreiging voor zichzelf beschouwen, vormen echter geen meerderheid in het eigen land.

  • De bezorgdheid over de persoonlijke veiligheid is het grootst in Japan (43%), waar het het meest is gegroeid (+27 punten).
  • Het is het laagst in Australië (15%), waar het precies op hetzelfde niveau ligt als een jaar geleden.
  • In alle zes andere landen liggen de perceptie van dreiging op 26%-34%, ongeveer 20 punten hoger dan een jaar geleden.
  • Sinds het hoogtepunt in maart-april 2020 is de bezorgdheid over covid als persoonlijke bedreiging het meest afgenomen in Australië (21 punten lager) en Frankrijk (16). In andere landen is het sindsdien met 5 tot 11 punten gedaald.

Verwachtingen

In bijna alle landen is het aandeel mensen dat gelooft dat de coronaviruspandemie binnenkort voorbij zal zijn lager dan een jaar geleden, variërend van 24% in Australië en Rusland tot slechts 15% in Canada en Japan. Dit geldt voor alle landen, behalve voor Australië, waar nu meer mensen geloven dat de pandemie snel voorbij zal zijn, en de Verenigde Staten, waar het onveranderd is.

Vooruitkijkend zijn mensen niet optimistisch. De meerderheid in alle landen heeft nog steeds het gevoel dat het in ieder geval tot de tweede helft van 2021 zal duren voordat het virus ingeperkt – als het ooit gebeurt. Het meest optimistisch zijn de VS (30%), Duitsland en Australië (25 en 24%). Japan scoort slechts 7%. Dat land verwacht ook het meest dat covid niet zal worden ingeperkt (37%)

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?