Geen onderscheid in mannelijke en vrouwelijke skills

Door Jan Roekens | 13-10-2021

De traditionele verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke vaardigheden vervagen. Dat blijkt uit onderzoek van Lepaya in samenwerking met Panelwizard. Zo is het verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke respondenten die zich analytisch en ICT-bekwaam vinden, slechts drie procentpunten. Daarnaast geven mannen zichzelf een gelijke score voor ‘zachte’ skills – vaak als typisch vrouwelijk gezien – zoals communicatievaardigheden.

Hoewel er aan de stereotype verdeling van competenties op de werkvloer een einde lijkt te komen, zijn de verschillen op bepaalde vlakken toch nog merkbaar. 55% van de vrouwen vindt dat hun leiderschapsskills, zoals moeilijke gesprekken voeren, nog ontoereikend zijn. Onder mannen bedraagt dit 47%.

Opmerkelijk zijn de verschillen tussen de diverse leeftijdsniveaus. Zo lijkt de eerste generatie digital natives merkwaardig genoeg het minst digitaal vaardig. Slechts 19% van de Gen Z-ondervraagden heeft analytische skills (zoals omgaan met IT en data) volledig onder de knie, tegen ruim 35% van de millennials, 27% van Generatie X en 21% van de babyboomers.

Opvallend: respondenten uit de zakelijke dienstverlening zijn vaker bovenmatig competent op het gebied van IT-skills (93%) dan de ondervraagden die daadwerkelijk in de IT-sector werkzaam zijn (85%).

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?