Gen Z heeft meeste goede voornemens voor 2024

Door Jan Roekens | 04-01-2024

Bij de start van het nieuwe jaar zegt 43% van de Nederlanders goede voornemens te hebben voor 2024. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van Nationale-Nederlanden. Het enthousiasme is bij Gen Z het grootst; van hen wil 64% het anders aanpakken.

Goede voornemens worden niet alleen gemaakt, van alle Nederlanders gelooft 78% dat ze hun voornemens met succes zullen volbrengen. Het onderzoek laat verder zien dat verbetering in fysieke gezondheid prioriteit heeft: 64% wil hiermee aan de slag. Binnen deze groep wil driekwart in 2024 meer bewegen en sporten, gezonder eten (59%) en minder zitten (25%). Bij de mensen die meer willen bewegen en sporten zijn wandelen (73%), fietsen (49%) en de sportschool bezoeken (30%) het populairst.

Minder volle agenda’s

De goede voornemens op het gebied van mentale gezondheid (38%) richten zich vooral op beter slapen (49%). Verder willen Nederlanders meer leuke dingen doen en meer aandacht besteden aan ontstressen en ontspannen. Dit laatste geldt met name voor Gen Z (63%). Zij streven naar minder volle agenda’s, meer sociaal contact en minder tijd achter het scherm.

Een op de vijf neemt zich voor verbeteringen aan te brengen in het werk. Ze willen het anders aanpakken en minder hard werken. Verder heeft 17% een goed voornemen op het gebied van duurzaamheid. Verrassend genoeg ligt dit percentage hoger bij mensen die geboren zijn vóór 1980 (21%) dan bij Gen Z en millennials (beide 12%). De voornemens hebben vooral betrekking op minder energie verbruiken, minder vlees eten en minder plastic kopen/verbruiken.

Financieel sterke toekomst

Een derde van de respondenten heeft financiële voornemens, bij Gen Z is dit zelfs 50%. De voornemens hebben vooral betrekking op meer geld sparen (58%), minder geld uitgeven (47%) en meer financieel overzicht en inzicht krijgen (28%). Bijna een kwart (23%) is voornemens om extra pensioen op te bouwen.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?