Goede voornemens terug van weggeweest

Door Geplaatst door de redactie | 17-01-2023

De feestdagen zijn voorbij, het nieuwe jaar is begonnen. En met de goede voornemens is ook een begin gemaakt, of niet. Het maken van voornemens is een al lang bestaande traditie voor veel Nederlanders. Ze waren even weg in de tijd van de coronabeperkingen maar ze lijken terug van weggeweest. Natascha Schippers en Mara Huiskes van Motivaction deden er onderzoek naar.

Aan de start van 2023 zegt 44% van de Nederlanders goede voornemens te hebben. Vorig jaar was dit 37%. Goede voornemens hebben Nederlanders dit jaar, net als voorgaande jaren, vooral op het gebied van fysieke en mentale gezondheid. Nieuw in de top 3 zijn goede voornemens op het gebied van sociale relaties en contact met anderen.

Meer bewegen, gezonder eten

Net als ieder jaar staan goede voornemens op het gebied van fysieke gezondheid bovenaan de lijst. Een ruime meerderheid van de mensen met goede voornemens (64%) zegt dat zij willen werken aan hun fysieke gezondheid, vooral door meer te gaan sporten en/of bewegen (71%). Opvallend is dat ook gezonder eten hoog op het lijstje staat (52% wil dat). Dit thema is minder vaak genoemd dan vorig jaar (2022: 65%).

Naast fysieke gezondheid staat ook mentale gezondheid hoog op het voornemenslijstje. 44% van Nederland heeft goede voornemens op het gebied van mentale gezondheid (37% in 2022). Nederlanders willen vooral meer dingen doen die zij leuk vinden (52%). Ook in 2022 was dit het belangrijkste goede voornemen. Destijds zei zelfs bijna driekwart dat dit hun goede voornemen was (72%)’; mogelijk een corona-effect. Aandacht voor ontstressen (52%) en meer rust aanbrengen in het dagelijks leven (49%) completeren dit jaar de top 3.

In 2023 staat aandacht voor sociale relaties en contact met anderen hoog op het prioriteitenlijstje. Ruim een derde van Nederland wil hier aandacht aan besteden (37%). Dit is significant meer dan in 2022, toen een vijfde dit voornemen had (19%). Dit jaar wil Nederland vooral meer afspreken met vrienden en familie (77%, versus 58% in 2022).

Andere goede voornemens zijn vrijetijdsbesteding (33%), werk en financiën (21%) en duurzaamheid (19%).

Wat wil de jongste groep?

Tussen de verschillende leeftijdsgroepen zijn er duidelijk verschillen als het gaat om goede voornemens. De jongste groep (18-24 jaar) heeft het vaakst goede voornemens (57%). De groep 45-56 jaar juist het minst vaak (35%). Ook is er een verschil in typen goede voornemens. Zo denkt de groep tot 34 jaar vaker aan vrijetijdsbesteding en mentale gezondheid. Zij willen meer tijd voor zichzelf nemen, vaker leuke dingen buiten de deur doen en de natuur in. Ook willen ze meer ontspannen en ontstressen, beter slapen en meer praten over hun emoties en gevoelens. De oudere groep richt zich juist vooral op fysieke gezondheid. Zij willen meer in beweging komen en minder stilzitten.

Meer rust

Mannen en vrouwen hebben even vaak goede voornemens. Wel lijken vrouwen duidelijkere speerpunten te hebben dan mannen, met name op het gebied van mentale gezondheid, sociale relaties en vrijetijdsbesteding. Zo willen vrouwen bijvoorbeeld meer rust aanbrengen in hun dagelijks leven (56% vs. 39%) en willen ze meer tijd voor zichzelf reserveren (73% vs. 40%). Ook op financieel gebied hebben ze meer goede voornemens dan mannen. Vrouwen nemen zich vaker voor om meer geld te sparen (62% vs. 39%) en dus ook minder geld uit te geven (48% vs. 19%).

Motivaction is Kennispartner van Daily Data Bytes

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?