Graag een Ministerie van Digitale Zaken

Door Jan Roekens | 30-09-2021

Nederlanders hebben een sterke voorkeur voor een Minister van Digitale Zaken: 39% wil dat een digitale bewindspersoon wordt toegevoegd aan het kabinet, terwijl 23% van mening is dat dit niet nodig is. Dit blijkt uit onderzoek van banenplatform Honeypot, uitgevoerd door PanelWizard Direct. Bovendien vindt meer dan de helft van de Nederlanders (51%) dat er te weinig aandacht is voor digitale vraagstukken in de Nederlandse politiek en stelt 63% dat politici hun digitale kennis en vaardigheden moeten vergroten.

Wanneer Nederlanders gevraagd worden naar hun absolute topprioriteit voor een Ministerie van Digitale Zaken, zegt 62% dat het beschermen van de burger, bijvoorbeeld op het gebied van cyberveiligheid, privacy of ethische vraagstukken, het voornaamste aandachtspunt is. 17% vraagt aandacht voor een efficiëntere digitale overheid, terwijl het zorgdragen aan digitale vaardigheden van burgers door 7% wordt genoemd als belangrijkste aandachtspunt.

Of er nou een minister komt of niet, Nederlanders vinden dat de overheid aandacht moet geven aan het inperken van de macht van grote technologiebedrijven (53%). Daarnaast vindt een derde dat de overheid technologiebanen toegankelijker moet maken voor een bredere doelgroep en zegt ruim een kwart (27%) dat de overheid moet zorgen voor het recht op internet voor iedereen.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?