Groei detailhandel

Door Jan Roekens | 01-09-2020

De detailhandel heeft in juli 9,7% meer omgezet dan in juli 2019, meldt het CBS. Dat is de op een na grootste groei sinds het begin van de publicatie van koopdaggecorrigeerde cijfers in 2005. Het verkoopvolume lag 7,1% hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online ruim 38% meer omgezet.

De omzet van de winkels in non-food groeide in juli met 10,2%. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 8,3% hoger dan een jaar eerder.

De winkels in meubels en woninginrichting, in doe-het-zelfartikelen, in keukens en vloeren en de winkels in recreatie-artikelen realiseerden in juli de hoogste omzetstijgingen. Ook de winkels in consumentenelektronica en witgoed hebben meer omgezet dan een jaar eerder.

Aan de forse omzetverliezen van de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren kwam in juli een eind. Weliswaar kampten deze winkels nog met omzetverlies, maar dat was een stuk kleiner dan in de voorgaande maanden.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in juli 5,6% meer omgezet dan in juli 2019. De omzet van de supermarkten lag 4,8% hoger dan een jaar eerder. De omzettoename van de speciaalzaken was met 10,9% ongekend groot.

De online omzet was in juli 38,3% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben 29,6% meer omgezet.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?