Het coronavirus verandert het online mediagedrag

Door Jan Roekens | 31-03-2020

Nu Nederlanders zoveel meer tijd thuis doorbrengen, verandert het online mediagebruik, zo blijkt uit het NOBO uitgevoerd door Kantar.


Een van de meest in het oog springende veranderingen is de aanzienlijke toename van het aantal bezoeken aan nationale nieuwssites. In de eerste twee maanden van dit jaar bezochten 6 tot 6,5 miljoen bezoekers per dag de top 13 lokale Nederlandse nieuwssites, zo meldt het Nederlands Online Bereiksonderzoek (NOBO). Toen op 15 maart in Nederland de ‘lockdown’ werd aangekondigd, steeg het aantal dagelijkse bezoekers van deze websites naar meer dan 9 miljoen bezoekers per dag. 

Dat consumenten zich in deze tijden van de coronacrisis verlaten op oude vertrouwde nieuwsbronnen, blijkt ook uit Kantars COVID-19 barometer. Uit dit onderzoek dat Kantar in 30 landen wereldwijd houdt, blijkt dat Nederlanders die op zoek zijn naar informatie over de pandemie nationale mediakanalen de meest betrouwbare informatiebron noemen.

In Nederland wordt deze grote toename van het gebruik van algemene nationale nieuwssites nog duidelijker als we een vergelijking trekken met een global social media merk als Facebook, waarvan het dagelijkse bereik licht daalt van gemiddeld 7,5 miljoen in januari en februari naar 6,8 miljoen begin maart.

Sinds de overheidsbeperkingen van kracht zijn, hebben nationale nieuwssites – op een gemiddelde dag -consequent meer mensen bereikt dan Facebook, iets wat sinds de start van het NOBO-project niet eerder is voorgekomen.

 Kantar afb1

Niet alleen is het bereik van de Nederlandse nieuwssites fors en significant gestegen, ook interessant is dat deze toename is toe te schrijven aan meer bezoek van jongeren. Jongeren maken van oudsher minder gebruik van deze nieuwsmedia. En ook in de lagere sociaal-economische groepen zien we een sterke stijging in het bezoek van nationale nieuwssites.

 kantar afb1a

 

De richtlijn ‘blijf thuis waar mogelijk’ heeft ook een zeer duidelijke impact op het bezoek aan en gebruik van sites en apps als Google Maps. In de meest recente periode na de aankondiging van de lockdown daalde het bereik van Google Maps van 3,5 miljoen gebruikers per dag naar minder dan 2 miljoen gebruikers per dag.

Kantarafb3 

 

Terwijl men steeds meer went aan onderwijs en werken vanuit huis, zien we dat het dagelijks bereik van NPOZapp, de entertainmentapp voor kinderen, tweemaal zo groot is geworden. Maar het gebruik van Skype gaat pas echt door het dak. Skype wordt dagelijks maar liefst vier keer zo vaak gebruikt dan in de eerste twee maanden van dit jaar.

 kantar afb4

 

Nu sportscholen en sportclubs in heel Nederland hun deuren noodgedwongen moesten sluiten, proberen Nederlanders op de meest creatieve manieren toch te kunnen sporten. Zo is men massaal thuis online yogales gaan volgen, zoals duidelijk te zien in de enorme piek van bezoekers aan de site van Yoga Magazine, dat sinds de sluiting van yogascholen met maar liefst 500% is gegroeid.

 kantar afb5

Karin Schut, Directeur van VINEX (Vereniging van Internet Exploitanten): ‘In deze snel veranderende realiteit is het meer dan ooit van grote waarde dat de Nederlandse online media-industrie gemakkelijk en snel toegang heeft tot een accurate dagelijkse rapportage van het Nederlandse online gedrag. Zo kan de branche haar online-aanbod ook in deze moeilijke tijd op de markt afstemmen.’

Bron: Persbericht KantarNOBO (Nederlands Online Bereik Onderzoek), 31 maart 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?