Huiseigenaar optimistisch over overwaarde

Door Jan Roekens | 13-05-2019

Acht op de tien Nederlandse huiseigenaren verwachten winst te maken als ze hun woning op dit moment zouden verkopen. Slechts één op de tien denkt geen winst te maken. Dat blijkt uit onderzoek dat Ipsos uitvoerde in opdracht van ABN AMRO onder 1.250 woningbezitters uitgevoerd door Ipsos.


Vooral de recente stijging van de huizenprijzen maakt woningbezitters positief over het mogelijke rendement.

Gemiddelde overwaarde van 128.000 euro

Van de ondervraagden geeft bijna 80 procent aan gemiddeld 128.000 euro overwaarde te hebben. Het is mogelijk om de overwaarde deels in gebruik te nemen zonder het huis te verkopen, maar het onderzoek toont aan dat Nederlandse woningeigenaren hier tot nu toe nog terughoudend in zijn. Amper 7 procent heeft ooit iets met de overwaarde gedaan of is dat van plan. Bijna de helft van de respondenten geeft aan niet of slechts een beetje op de hoogte te zijn van de mogelijkheden omtrent het gebruik van de overwaarde. Bij één op de tien staat het huis volgens de eigen prognose nog onder water, terwijl de rest geen idee heeft. Naast oplopende huizenprijzen zorgen ook (extra) aflossingen en verbouwingen voor een toename van de overwaarde.

Woningbezitters middensegment meest optimistisch

Woningbezitters in het middensegment zijn het meest optimistisch over de hoogte van de winst. Ruim twee op de tien eigenaren van huizen met een aankoopwaarde tussen 200.000 en 400.000 euro gaan bij verkoop uit van een winst tussen de 50.000 en 100.000 euro. Nog eens twee op de tien eigenaren uit het middensegment verwachten zelfs een winst die hoger is dan 100.000 euro.

Verschillen per regio

Wel moet er rekening worden gehouden met verschillen per regio. Zeker in en om de drie grootste steden verwacht de ondervraagden grote winsten. Een kwart van de woningeigenaren in die steden denkt aan een winst tussen 100.000 en 200.000 euro. In het noorden en oosten van het land zijn de verwachtingen minder positief.

Overwaarde als aanvulling op AOW

Vooral eigenaren boven de 50 jaar hebben de waarde van hun woning fors zien stijgen. Van deze groep denkt 22 procent dat het huis nu tussen de 100.000 en 200.000 euro meer waard is geworden. Van de pensioengerechtigden denkt zelfs 14 procent dat het gaat om een bedrag tussen 200.000 tot 300.000 euro. Van de AOW-gerechtigden die de overwaarde gebruiken zonder daarvoor hun woning te verkopen, gebruikt 8 procent deze als aanvulling op de AOW en het pensioen.

Bron: Persbericht Ipsos, 7 mei 2019

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?