Inflatie raakt portemonnee, maar we maken ons nog geen zorgen

Door Jan Roekens | 12-07-2022

Nederlanders maken zich relatief weinig zorgen om de inflatie en de stijgende prijzen. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in vijf Europese landen.

Op de vraag in welke mate de huidige prijsinflatie het dagelijkse leven beïnvloedt, antwoordt 47% van de Nederlanders dat de situatie hun leven enigszins beïnvloedt. 19% zegt dat de situatie een grote impact heeft op het dagelijks leven; 21% heeft weet van de crisis maar houdt zich er liever niet mee bezig. In Duitsland heeft de inflatie meer impact: 39% van de ondervraagden zegt dat de prijsinflatie een grote impact heeft op het dagelijkse leven.

Impact

Nederlanders zien de impact het meest in hun portemonnee: 48% van de ondervraagden worstelt met hun financiële situatie als gevolg van de huidige prijsinflatie. In Duitsland is dat 41%. Dat is in lijn met de cijfers: de inflatie treft de Nederlandse economie (8,8%) meer dan de Duitse (7,9%). Denemarken (7,4%) en Noorwegen (5,7%) behoren tot de minst getroffen landen in Europa.

Besparen op vakantie

Nederlanders besparen in deze tijd het vaakst op hun vakanties, gevolgd door boodschappen. In Duitsland en Denemarken wordt er het vaakst bespaard op kleding, schoenen en accessoires. In de UK en in Noorwegen wordt er net als in Nederland vooral geld bespaard op de vakantie.

Het rapport met meer resultaten uit het onderzoek op het gebied van emotie, financiën, en hoe mensen omgaan met de huidige inflatie is hier te downloaden.

DVJ Insights is Kennispartner van Daily Data Bytes

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?