Inflatie, WK en klimaatverandering in de peiling

Door Jan Roekens | 08-12-2022

Terwijl de inflatie over het hoogtepunt heen lijkt te zijn, blijven de zorgen om prijsstijgingen vooralsnog onverminderd aanwezig. Dat blijkt uit de nieuwe Maatschappelijke Barometer van Ipsos van de maand november. Verder blijkt dat je (nog) niet echt kunt spreken van een oranjekoorts en is klimaatverandering voor meerderheid van Nederland een problematische kwestie

Nog steeds hebben vier op de vijf Nederlanders zorgen over de stijgende inflatie in Nederland. Ook blijft driekwart van de Nederlanders zijn uitgavenpatroon aanpassen. Nederlanders met een laag inkomen doen dat in toenemende mate (oktober 66%; november 75%). Bijna zeven op de tien Nederlanders met een laag inkomen (69%) hebben meer moeite met rondkomen, een stijging sinds de meting in oktober (64%). Onder Nederlanders met een hoger inkomen heeft nu bijna de helft (46%) zijn uitgaven aangepast. Dat lag in oktober een stuk hoger; toen gaven bijna zes op de tien Nederlanders met een hoog inkomen (57%) aan hun uitgavenpatroon aan te passen.
Nederlanders besparen vooral op energie: door korter te douchen, door de verwarming lager of helemaal uit te zetten en door in zijn algemeenheid minder energie te verbruiken.
Nederlanders besparen het minst vaak door maaltijden over te slaan (7%), maar onder Nederlanders met een laag inkomen ligt dit aandeel een stuk hoger. Van deze inkomensgroep slaat één op de zes Nederlanders (15%) maaltijden over vanwege de inflatie.

Qatar verdeelt Nederlanders

Terwijl iets meer dan één op de tien Nederlanders (13%) zegt met plezier naar het WK te kijken, zegt ongeveer een vijfde (22%) dat nu het WK er toch is, ze net zo goed kunnen kijken. Een vergelijkbaar aandeel (21%) kijkt wel, maar doet dit vanwege de misstanden in Qatar met een ongemakkelijk gevoel. Eén op de tien Nederlanders (8%) kijkt niet naar het WK vanwege de misstanden aldaar.
Daarmee lijkt de ‘Oranjekoorts’ langzaamaan toe te nemen, want zowel in juli, als in oktober zei nog een kwart van de Nederlanders het WK niet te gaan kijken vanwege de arbeidsomstandigheden in Qatar. Vooral onder jongeren (18-24 jaar) is het WK voetbal erg in trek; bijna een vijfde van de jongeren (19%) kijkt met veel plezier naar het WK voetbal, waar dit percentage onder ouderen (55-69 jaar) een stuk lager ligt (9%).

‘Klimaat in kritieke fase’

De onderzoeksdata laten zien dat klimaatverandering voor Nederlanders al maanden behoort tot een van de belangrijkste politieke thema’s. Bijna een kwart van de Nederlanders (23%) vindt dat klimaatverandering problematisch is, maar dat er nog genoeg tijd is om in te grijpen, tegenover een derde (36%) die zegt dat klimaatverandering zich in een kritieke fase bevindt. 10% van de Nederlanders zegt dat het te laat is om de gevolgen van klimaatverandering nog tegen te gaan.
Eén op de vijf Nederlanders (18%) denkt daar wat positiever over; voor 5% is klimaatverandering zelfs helemaal geen zorg.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?