Inkomens millennials en GenZ dalen meest

Door Jan Roekens | 29-04-2020


Voor Generatie Z (18- tot en met 24-jarigen) en millennials (25- tot en met 34-jarigen) zijn de gevolgen van de corona-pandemie groter dan voor welke andere generatie ook. Zo blijkt uit de derde meting van Kantars COVID-19 Barometer.


Deze grote wereldwijde studie laat zien hoe Covid-19 het leven van mensen in meer dan 50 landen beïnvloedt.

Jongere generaties voelen de gevolgen van de coronacrisis nu al in hun portemonnee

In Nederland zeggen 12% (wereldwijd: 35%) van de 18-24-jarigen en 26% (wereldwijd: 37%) van de 25-34-jarigen zich enorm druk te maken over de hele situatie tegen 25% (wereldwijd: 41%) gemiddeld, maar hoewel de jongere generaties zich over het algemeen minder grote zorgen maken dan oudere generaties, heeft de pandemie juist een grotere impact op millennials en GenZ.

Nederland staat er wat beter voor dan veel andere landen, toch heeft de coronacrisis ook in Nederland nu al bij 31% (wereldwijd: 49%) van GenZ en 24% van de millennials (wereldwijd: 52%) invloed op het huishoudinkomen. Dat geldt voor 21% van alle Nederlanders. Nog eens 40% van de groep van 18 tot en met 34 jaar verwacht in de toekomst de economische gevolgen van de coronacrisis te gaan voelen; dat aantal is hoger dan voor welke andere generatie ook.

Bijna de helft van GenZ (45%) en 40% van de millennials in Nederland zeggen dat ze de impact van de coronacrisis al merken in hun dagelijkse leven (tegen 35% gemiddeld).

Jongvolwassenen proberen op allerlei manieren mentaal gezond te blijven

  • Generatie Z en de millennials (23% in Nederland tegen 41% wereldwijd) vinden het het moeilijkst dat ze hun vrijheid moeten opgeven, verder missen ze vooral hun sportbeoefening en sociale interactie.
  • Veel meer dan oudere generaties zet GenZ allerhande coping-strategieën in om mentaal gezond te blijven en zich zo goed mogelijk te voelen. In Nederland doet Generatie Z dat vooral door aan beweging te doen (58% tegen 30% gemiddeld) en meer te slapen (55% tegen 30% gemiddeld). Ze doen dat veel meer dan de millennials en de rest van de generaties.
  • GenZ ziet ook veel meer dan andere generaties af van het gebruik van alcohol als middel om mentaal in balans te blijven. Net als millennials doen ze ook meer dan gemiddeld hun best om in contact met anderen te blijven. Het zijn wel de millennials (26% tegen 17% bij GenZ en 12% gemiddeld) die het vaakst het nieuws mijden.
  • De jongere generaties maken ook van de gelegenheid gebruik om nieuwe vaardigheden aan te leren; ze werken meer dan gemiddeld aan hun persoonlijke ontwikkeling, maar proberen ook veel vaker nieuwe recepten uit.

De mediaconsumptie groeit nu we langer in lockdown zitten

  • Zowel de online als at-home mediaconsumptie zijn ook in Nederland significant toegenomen in lockdown, zeker onder jongere kijkers.
  • Online-video groeit het hardst; 74% van GenZ en 40% van de millennials zeggen het meer te gebruiken (tegen 31% gemiddeld). Van alle online platforms ziet YouTube het gebruik het hardst stijgen. 72% van GenZ en 41% van de millennials maken nu meer gebruik van dit kanaal.
  • Ook het gebruik van social media is gestegen. 53% van de 18-34-jarigen brengt meer tijd door op sociale kanalen. Instagram profiteert hier het meest van.Millennials en GenZ stellen nu hogere eisen aan merken en bedrijven

Net als bedrijven vinden mensen wereldwijd dat merken nu praktisch en realistisch moeten zijn, en van pas moeten komen in het nieuwe dagelijkse leven. Van de Nederlanders vindt 32% dat.
Nederlanders verwachten ook steeds meer dat merken de crisis aanpakken en laten zien hoe die kan worden bevochten.

  • Vergeleken met de andere generaties, verwachten jongvolwassenen meer van merken dat ze proactief betrokken zijn bij de samenleving en de burgers. 24% van de Nederlandse millennials vindt dat merken een voorbeeld zouden moeten zijn en de verandering moeten leiden (tegen 13% van GenZ en 15% gemiddeld).
  • In lijn met de hele Nederlandse bevolking vindt maar 1% van de millennials en GenZ dat merken nu moeten stoppen met adverteren. 38% van de Nederlanders vinden dat humor in reclame ook nu nog kan, 24% van de Nederlanders is het daar niet mee eens.

Bron: Persbericht Kantar, 28 april 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?