Kennisbank AI en Publieke Waarden bundelt kennis

Door Jan Roekens | 14-10-2020

Politici, beleidsmedewerkers, onderzoekers en andere geïnteresseerden kunnen voortaan terecht bij de kennisbank AI en Publieke Waarden, met daarin o.a. Kamerstukken, notities en onderzoeksrapporten.

Steeds meer Nederlandse overheden houden zich bezig met AI-toepassingen. Of het nou gaat om het bestrijden van criminaliteit, verwerken van landbouwdata of zelfrijdende auto’s, zowel lokale als nationale overheden passen steeds vaker AI toe. Daarbij is de impact van AI op mensenrechten en publieke waarden een actueel thema, zowel in Nederland als internationaal. Denk bijvoorbeeld aan kwesties rond gezichtsherkenning of discriminerende algoritmen op de arbeidsmarkt.

De kennisbank AI en Publieke Waarden bundelt wetenschappelijk onderzoek, verschillende onderzoeksrapporten en relevante Kamerstukken over kunstmatige intelligentie (AI) en mensenrechten. Sinds de lancering afgelopen maand bevat het meer dan 130 rapporten en onderzoeken. Dat wordt steeds aangevuld met actuele documenten. De kennisbank is ontwikkeld voor het samenwerkingsplatform AI, Publieke Waarden en Mensenrechten. Zowel het platform als de Kennisbank zijn een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?