Kiezers links én rechts houden van dezelfde musea

Door Jan Roekens | 13-06-2024

Of mensen nu op de PVV of GroenLinks-PvdA stemmen, ze hebben dezelfde voorkeur voor cultuurinstellingen. Bij beide kiezersgroepen zijn het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum favoriet en zijn acht van de top tien favoriete cultuurinstellingen gelijk, blijkt uit het Cultuursector Merkenonderzoek 2024 van Hendrik Beerda Brand Consultancy. 

Of je nu rechts of links stemt, de meeste mensen houden van dezelfde cultuur in Nederland’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Rechtse stemmers worden soms neergezet als cultuurbarbaren, maar is dat ze van vrijwel dezelfde cultuurinstellingen houden als mensen die op linkse partijen stemmen.’ Alleen De Vrienden van Amstel Live en het Amsterdamse wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds scoren onder rechtse stemmers beter. Linkse stemmers houden meer van Acda en de Munnik en het Leidse biodiversiteitsmuseum Naturalis.

Groeimogelijkheden

Toch laat het onderzoek ook verschillen zien. Zo weten linkse stemmers beter de weg te vinden naar het Nederlandse cultuuraanbod. Beerda: ‘Op bekendheid laat het onderzoek grote verschillen zien tussen linkse en rechtse kiezers. Tegelijkertijd zie je dat wanneer de bekendheid er wel is, de band met de cultuursector bij rechts georiënteerden vrijwel even sterk ontwikkeld is. Het maakt daarin dan ook weer niet uit wat je stemt. Dit gegeven maakt het ook interessant voor cultuurinstellingen. Vooral dans-, opera- en theatergezelschappen hebben flinke groeimogelijkheden als ze zich breder profileren in de samenleving en durven te investeren in de aanhang van partijen als PVV, VDD, NSC en BBB. De meest zichtbare kloof geldt voor filmtheaters. Enige uitzondering hierop vormt de grootste speler Pathé, waar een goede dwarsdoorsnede van stemmend Nederland te vinden is.’

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?