Koningsdag 2020

Door Jan Roekens | 28-04-2020

Afgelopen Koningsdag (27 april), dit jaar omgedoopt tot Woningsdag, publiceerde de NOS de resultaten van het jaarlijkse Ipsos opinieonderzoek, waarin Nederlanders gevraagd wordt naar hun mening over het koningshuis en de monarchie.


De belangrijkste conclusies

1. Waardering voor Willem-Alexander en Máxima

De waardering voor de koning en koningin blijft ieder jaar stijgen. Ook dit jaar weer scoren Willem-Alexander en Máxima een ruime voldoende. De tevredenheid met het functioneren van Willem-Alexander is dit jaar het hoogst sinds zijn aantreden: bijna acht op de tien Nederlanders zijn (zeer) tevreden met zijn functioneren. Ook het vertrouwen in hem als koning is gegroeid. Nederlanders vinden de koning betrokken, menselijk en meelevend. Dit jaar vinden eveneens meer mensen het belangrijk dat Willem-Alexander zichtbaar is op televisie en social media.

2. Steun voor de monarchie

De steun voor de monarchie is nog steeds groot onder Nederlanders. Bijna driekwart wil dat Nederland een monarchie blijft. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar (2019: 68%). Een kleine groep Nederlanders (15%) ziet liever dat Nederland een republiek wordt. Deze groep is vooral onder jongeren groot: één op de vijf jongeren wil een republiek.

3. De coronacrisis

Veel Nederlanders vinden het belangrijk dat de koning het volk toespreekt in tijden van crisis. Door middel van zijn tv-rede toont hij zijn verbindende rol. Veel burgers waarderen het dat hij sprak over het tegengaan van eenzaamheid.

Onderzoeksverantwoording

Al sinds 2006 laat de NOS rond Koninginnedag een onderzoek uitvoeren waarin Nederlanders gevraagd wordt naar hun mening over het koningshuis en de monarchie. In 2013 werd in verband met de abdicatie op Koninginnedag een onderzoek over de troonswisseling uitgevoerd. Op 30 april 2013 volgde prins Willem-Alexander zijn moeder koningin Beatrix op als koning. Sinds 2014 is de Koninginnedag enquête dan ook vervangen door de Koningsdag enquête.

Het doel van de Koningsdag enquête 2020 is te achterhalen wat de huidige opinie van Nederlanders is over het koningshuis, Willem-Alexander en zijn optreden als koning en (waar mogelijk) welke veranderingen er in deze opinie zijn opgetreden in de afgelopen jaren. Dit jaar staan we bovendien stil bij de impact van de coronacrisis en de rol van de koning in deze crisis.

Doelgroep: Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Aanpak: 1002 online interviews. Respondenten zijn geworven uit het Ipsos i-Say Panel.
Veldwerkperiode: 17 april tot 20 april 2020
Weging: De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio, werkzaamheid en politieke voorkeur. Hierdoor zijn de resultaten een goede afspiegeling van de Nederlandse bevolking.
Het hele rapport is te downloaden op de website van Ipsos.

Bron: Persbericht Ipsos, 28 april 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?