Kopzorgen over WK in Qatar, maar zeker ook vertrouwen in Oranje

Door Jan Roekens | 08-12-2022

De interesse in het WK is dit jaar tot een dieptepunt gedaald: van twee derde in de jaren 90, naar 47% in 2014 en 34% nu. In een laatste peilstok vlak voor de start van het WK, vroeg Motivaction hoe het WK voor hen leeft en op welke manier. Hoe moet ik me voelen als ik naar het WK kijk? Wat is er allemaal waar en niet waar in de media? Zou er een kabinetsdelegatie naar Qatar moeten of niet?

In de aanloop naar dit WK wees alles erop dat Nederland zich niet goed voelt bij een toernooi in gastland Qatar. Een meerderheid van 62% noemt het zelfs een schande dat het WK in Qatar wordt gehouden. En hoewel je zou kunnen denken dat alle media-aandacht voor de situatie in Qatar positieve veranderingen kan bewerkstellingen, geloven maar weinig Nederlanders dat (13%). Een meerderheid in Nederland (60%) hoopt op een compensatiefonds voor de slachtoffers van misstanden rondom de stadionbouw in Qatar. FIFA is hiervoor de aangewezen organisatie.

One love

De One Love-aanvoerdersband heeft in de aanloop van de eerste wedstrijden voor de nodige ophef gezorgd. Een meerderheid van Nederland steunde de beslissing om de band te dragen en het statement dat hiermee gemaakt werd (55%). 14% voelde zich daar minder senang bij. Uiteindelijk is besloten dat Virgil van Dijk de band toch niet draagt. Een deel van de Nederlanders vindt het ook terecht dat het team zich aanpast aan de cultuur van het land waar je te gast bent (17%).

Kabinetsdelegatie

Moet Nederland een kabinetsdelegatie naar Qatar sturen? Uiteindelijk is Minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, afgereisd naar Qatar om de wedstrijd Nederland-Qatar bij te wonen. Ruim een derde van Nederland (38%) begrijpt deze keuze om de verhoudingen met de voor ons belangrijke oliestaat goed te houden. Toch zou slechts een kleine kwart van de Nederlanders een delegatie sturen als het aan hen lag (24%). Velen vinden dan ook dat het bezoek van Conny Helder aan Qatar een teken is dat het Nederlandse kabinet economische belangen belangrijker vindt dan mensenrechten.

Gesprek aan tafel

Het WK dit jaar ‘leeft’, al is het misschien anders dan voorgaande jaren. Nederlanders hebben minder oranjekoorts en bedrijven hebben minder Oranje inhaakacties. Toch is het zeker onderwerp van gesprek. Meer dan de helft van de Nederlanders praat met vrienden, familie en collega’s over het WK (54%). Daarbij domineert voor 26% de mensenrechtensituatie. Ook de politieke ophef rondom het toernooi wordt met elkaar besproken (23%). Maar, er is ook aandacht voor het voetballen zelf. Ruim een kwart bespreekt de wedstrijden van het Nederlands elftal en nog eens een kwart bespreekt de wedstrijden in het algemeen. En ondanks alles hebben we aardig wat vertrouwen in het Nederlands elftal. 43% van Nederland denkt dat Oranje het minimaal schopt tot de kwartfinale.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?