Kwart medewerkers binnen een jaar weg

Door Jan Roekens | 19-10-2023

Van de nieuwe medewerkers in een organisatie stopt 26% al binnen 12 maanden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Learning & Development Monitor van leerplatform Studytube, uitgevoerd door Sparkey, het HR-onderzoeksteam van Motivaction.

De voornaamste reden om zo snel je baan op te zeggen, is dat de functie-inhoud niet aansluit bij de verwachtingen (40%). Ook het ontbreken van de klik met de bedrijfscultuur (39%) en onvoldoende verbinding met de organisatie (33%) zijn redenen om binnen een jaar alweer te vertrekken.

De helft van de HR-professionals (48%) zegt moeite te hebben om nieuwe medewerkers essentiële kennis bij te brengen. Om dit meteen te ondervangen en medewerkers aan de organisatie te binden, bieden veel organisaties nieuwe medewerkers een onboarding aan. Ze worden verwelkomd en krijgen alle benodigde hulp en informatie die nodig is om goed voorbereid aan de nieuwe baan te beginnen. Toch zijn er haken en ogen. De meest voorkomende belemmering voor een goede onboarding is de werkdruk bij de HR-afdeling, de leidinggevende of de directie. Daarnaast is er vaak te weinig tijd voor een efficiënte onboarding (32%) en een gebrek aan betrokkenheid van leidinggevenden (24%).

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?