Kwart Nederlanders vindt privacy belangrijker dan nationale veiligheid

Door Jan Roekens | 25-08-2022

Een kwart van de Nederlanders vindt de eigen privacy belangrijker dan de nationale veiligheid. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten, uitgevoerd door Panelwizard. Desondanks vindt twee derde van de respondenten het geen probleem dat inlichtingendiensten persoonlijke gegevens verzamelen als dit de nationale veiligheid ten goede komt.

Vooral mannen hechten waarde aan de bescherming van hun persoonlijke levenssfeer. 28% van hen stelt het belang van privacy boven nationale veiligheid, tegenover 22% van de vrouwelijke respondenten.

Ondanks het belang van eigen privacy, vindt ruim een op de drie respondenten dat inlichtingendiensten ongevraagd gegevens mogen aftappen. Dit komt mogelijk omdat 69% van alle Nederlanders erop vertrouwt dat zij verantwoordelijk met de afgetapte informatie omgaan. Dertigers hebben met 72% hierin het meeste vertrouwen, vijftigers het minst (62%).

Toch hebben Nederlanders ook zorgen. Zo blijkt uit het onderzoek dat de helft bang is dat er onvoldoende controle is op het handelen van veiligheidsdiensten. Bovendien weten slechts twee op de tien respondenten welke persoonlijke informatie geheime diensten precies kunnen aftappen. Met 14% zijn dertigers hiervan het minst op de hoogte, tegenover 23% van de zestigplussers.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?