Kwart Nederlanders wil af van sociale media

Door Jan Roekens | 28-06-2022

Sociale media zijn niet uit ons dagelijks leven weg te denken. Van LinkedIn tot TikTok en van Snapchat tot Whatsapp, vrijwel iedereen heeft een online account. Wat vinden Nederlanders van hun socialemediagebruik? VPNdiensten.nl hield een onderzoek, uitgevoerd door Panel Wizard. Opvallend: een kwart zou alle accounts het liefst meteen opheffen.

Vooral vrouwen lijken verslaafd aan de constante stroom aan online prikkels. Een derde van hen kan geen dag zonder een bezoekje aan sociale platformen als Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok. Onder de mannelijke respondenten bedraagt dit percentage 21%.

De constante drang naar online prikkels heeft ook offline invloed. Zo zegt 26% van de respondenten dat hun dagelijks leven weleens lijdt onder hun socialemediagebruik. Vooral jongeren tot dertig jaar (44%) hebben hier last van. Het verlangen om steeds up-to-date te blijven via online platformen valt deels te verklaren door sociale druk. Een op de vijf respondenten is bang dat ze er niet meer bij horen wanneer ze hun accounts verwijderen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vier op de tien Nederlanders dagelijks meer tijd aan sociale media besteden dan ze zouden willen. Vooral vrouwen (45%) scrollen naar eigen zeggen te lang op allerlei platformen, tegenover 34% van de mannen. Mogelijk is dit de reden dat een derde van alle respondenten verwacht dat zij binnen een jaar één of meer sociale media-accounts verwijderen.

Nog rigoureuzer is een kwart van de respondenten dat het liefst alle accounts per direct wil verwijderen. Die behoefte is het grootst onder dertigers.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?