Kwart thuiswerkers wil andere baan na terugkeer naar kantoor

Door Jan Roekens | 07-06-2021

Liefst 25% van alle thuiswerkende Nederlanders gaat op zoek naar een andere baan als zij na afloop van de coronacrisis weer fulltime op kantoor moeten werken. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door PanelInzicht. Hoewel zij niet direct hun baan zouden opzeggen, ziet toch bijna de helft van alle ondervraagden een (volledige) terugkeer naar kantoor niet zitten.

Met 48% kijken vrouwelijke thuiswerkers het minst uit naar een fulltime werkweek in de kantoortuin. Onder hun mannelijke collega’s bedraagt dit 39%. Mannen zijn echter eerder van plan om hierdoor van baan te wisselen: 29%, tegenover 22% van de vrouwen.

Naast een duidelijke afkeer van fulltime op kantoor werken, kijken veel thuiswerkers ook niet bepaald uit naar het weerzien met collega’s. Zo zegt maar liefst 38% hen vooralsnog niet te missen. Daarnaast denkt een kwart van alle thuiswerkers dat werken op kantoor negatief zal zijn voor de sfeer binnen de organisatie. Onder thuiswerkers tot dertig jaar bedraagt dit zelfs 40%.

Naast sfeer zijn ook tijd en vrijheid voor veel ondervraagden belangrijke redenen om het liefst zo lang mogelijk vanuit huis te blijven werken. Zo vreest 43% voor een verstoorde werk-privébalans bij een fulltime terugkeer naar de werkvloer. Opvallend genoeg zijn thuiswerkers tot 30 jaar hier het meest bang voor (55%). Ook productiviteit speelt een belangrijke rol. Eenderde van alle thuiswerkers verwacht op kantoor namelijk minder gedaan te krijgen dan tijdens een gemiddelde thuiswerkdag. Met 51% zijn jongeren opnieuw het stelligst.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?