Kwart werkenden vindt dat werkgever coronaregels onvoldoende naleeft

Door Redactie Daily Data Bytes | 10-03-2021

Maar liefst 26% van alle werkenden vindt dat hun werkgever zich onvoldoende aan de huidige coronamaatregelen houdt. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panel Inzicht. Ook collega’s gaan niet vrijuit. Zo zeggen ruim vier op de tien ondervraagden dat zij zich beter aan de coronaregels houden dan hun collega’s.

Met 46% zijn mannen vaker overtuigd van hun naleving van de coronaregels dan vrouwen (36%). Opvallend genoeg leeft dit gevoel het meest onder mannelijke respondenten tot dertig jaar (51%).
Onbewust of niet, een aanzienlijk gedeelte van de werkenden is geen voorstander van coulance bij onverantwoord gedrag. Zo vindt maar liefst eenderde van de ondervraagden dat collega’s die besmet raken met het coronavirus omdat ze de coronaregels niet (goed) naleven, geen loon moeten krijgen voor de periode dat ze ziek zijn. Wederom zijn mannen (36%) hiervan grotere voorstanders dan vrouwen (27%). Het lijkt erop dat het geduld met collega’s überhaupt opraakt. Zo stelt 29% van alle ondervraagden dat hun collega’s te veel zeuren over de gevolgen van de coronacrisis. Vooral jongeren (39%) hebben genoeg van zogenaamde coronaklagers.

Gevolgen overschat

Uit het onderzoek blijkt dat naast collega’s, ook werkgevers tegenwoordig minder geduld hebben met hun medewerkers. Ongeveer een kwart van alle ondervraagden zegt dat hun werkgever op dit moment minder meegaand en/of flexibel is dan tijdens de eerste lockdown. Erg opvallend is hierbij het verschil tussen praktisch geschoolden (30%) en hoogopgeleiden (21%). Overigens vindt een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden dit geheel terecht; zo stelt 36% van hen dat de gevolgen van de coronacrisis op het leven van de gemiddelde Nederlander worden overschat.

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?