Liefde voor de fiets

Door Jan Roekens | 10-11-2021

Nederland is en blijft een fietsland. Van de groep Nederlanders van 18 jaar en ouder, zit 70% minstens één keer per week op de fiets. Naar school fietsende kinderen zijn dan nog niet eens meegerekend. Slecht weer en het feit dat je met de fiets wat langer onderweg bent dan met de auto, gooien nog wel eens roet in het eten. I&O Research deed er onderzoek naar.

Hoewel de auto nog altijd het meest gebruikte vervoersmiddel in Nederland is, wint de fiets het op waardering. Met een 8,1 scoort de fiets hoger dan de auto die gewaardeerd wordt met een 7,6. Het maakt bij de waardering van de vervoersmiddelen wel uit aan wie je het vraagt. Hoe vaker je fietst, hoe positiever je er over bent. Aan de andere kant is hetzelfde effect te zien: mensen die (bijna) nooit fietsen, zijn meer gesteld op de auto.

Meer e-bikes

Het aantal elektrische fietsen in Nederland stijgt. Vorig jaar maakte 34% van de ondervraagden gebruik van een e-bike en dit jaar is dat percentage opgelopen tot 40%. In de fietsmonitor werd gevraagd hoe waarschijnlijk het is dat mensen een e-bike willen aanschaffen in het komende jaar. In 2020 zei 8% dat de kans aanwezig was. Nu, in 2021, is de vraag opnieuw gesteld en blijkt dat 9% het (enigszins) waarschijnlijk acht dat er een e-bike gekocht zal worden. Daarnaast zegt de helft van de bezitters van een elektrische fiets dat zij de auto minder vaak gebruiken sinds de aanschaf van een e-bike.

Gemak

Het grootste deel van de Nederlanders geeft een 7 of hoger voor de tevredenheid over fietsen in Nederland. Met name het gemak bepaalt dat we ons graag per fiets verplaatsen. Uiteraard zijn er ook ergernissen op de weg, zoals snelle wielrenners, elektrische fietsers, bromfietsers, scooterrijders en automobilisten die langsrazen. Daarnaast zijn paaltjes op het fietspad ook een vaak genoemde ergernis.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?