Limburg aantrekkelijkste vakantieprovincie

Door Jan Roekens | 27-07-2023

Voor de Nederlander die in eigen land vakantie viert heeft Limburg verreweg het meest te bieden, blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. De provincie steekt met kop en schouders boven de andere provincies uit als het gaat om de kwaliteit van het verblijf en de blije sfeer.

De binnenlandse toerist geniet het liefst vanuit de auto van de Limburgse natuur, voorafgaand aan een gezellig horecabezoek. ‘Wat betreft natuurschoon scoort Limburg vergelijkbaar met Drenthe (nummer 2) en Gelderland (3). Wandelen en fietsen doet men het liefst in Gelderland. De ruigheid van de natuur wordt aan Drenthe zo gewaardeerd en aan Zeeland uiteraard de kust. Een fijne vakantie draait echter in de eerste plaats om sfeer en een kwalitatief verblijf en daarop scoort Limburg veruit het best. Van de Limburgse natuur geniet men het liefst tijdens een autorit’, verklaart merkadviseur Hendrik Beerda. Na de drie topprovincies komen (in volgorde) Zeeland, Friesland, Overijssel, Noord-Brabant, Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland en (hekkensluiter) Flevoland.

Maastricht favoriete vakantiestad

De aantrekkelijkheid van Limburg heeft de provincie voor een belangrijk deel te danken aan Maastricht. De stad wordt door ervaren als de meest dynamische en creatieve stad buiten de Randstad en de sympathiekste stad van het land. Na Amsterdam heeft Maastricht de mooiste architectuur en de beste horeca, volgens het Nederlandse publiek. Wat betreft de kwaliteit van het verblijf, maar vooral qua sfeer en het omringende landschap kan Amsterdam echter totaal niet tippen aan de Limburgse stad, blijkt uit het onderzoek. Als het om winkelplezier gaat, moet Maastricht twee steden voor laten gaan: Amsterdam en Rotterdam.

Opvallende nummer twee op de ranglijst van favoriete vakantiesteden is Middelburg. De stad wordt gezien als de meest traditionele stad van Nederland, maar heeft verder geen uitgesproken profiel. Na Maastricht en Middelburg komen de Utrechtse Heuvelrug, Amsterdam en Den Haag.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?