Live concerten en voorstellingen steeds meer gemist

Door Jan Roekens | 07-04-2021

Het bezoeken van live concerten en voorstellingen wordt meer en meer gemist – nu door bijna 80% van het publiek. Dit blijkt uit het omnibusonderzoek dat Terra Nova samen met MSI-ACI sinds mei vorig jaar uitvoert onder publiek van podiumkunsten.

De steeds populairdere en beter gewaardeerde livestreams van concerten en voorstellingen vormen een goede vervanging, vooral als ze real time kunnen worden gevolgd, zo blijkt uit het onderzoek. Steeds meer bezoekers van podiumkunsten maken een livestream of online-registratie mee: in maart 2021 was dat 35% (tegen 25% eind 2020).

De gemiddelde waardering is gestegen van 7,1 naar 7,6 en komt daarmee in de buurt van de waardering voor live-voorstellingen en -concerten. Het aandeel betaalde livestreams of online-registraties is fors (68%). Deze betaalde streams worden met een gemiddelde van 7,9 zelfs hoger gewaardeerd.

Het live-gevoel draagt bij aan de beleving: circa tweederde van de livestreamers kijkt bij voorkeur op het moment dat de voorstelling ook echt plaatsvindt. Dit wijst erop dat het publiek de connectie met de artiesten en de zaal wil kunnen voelen.

Betalen voor een stream draagt bij aan het gevoel van urgentie. Betaalde livestreams worden minder snel ‘vergeten om te bekijken’ dan de kosteloze. Ruim driekwart van de streamers is bereid te betalen voor een registratie – ook om de zaal, artiest of musici tegemoet te komen. Al met al kunnen zalen en artiesten gerust vragen om een financiële bijdrage, zo blijkt.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?