Medewerkers actief betrokken bij vormgeven ideale werkplek

Door Jan Roekens | 08-09-2021

Steeds meer werkgevers denken na over de ideale werkplek na corona. Medewerkers zijn in groten getale gewend geraakt aan het thuiswerken. Daarnaast verandert de functie van het kantoor. Veel organisaties (93%) betrekken hun medewerkers bij het vormgeven van de werkomgeving. Een onderzoek van facilitair dienstverlener HEYDAY, uitgevoerd door Markteffect.

Drie op de vijf organisaties (59%) verwachten de vierkante meters aan kantoorruimte in de komende jaren af te schalen. Daarentegen verwacht 30% het aantal vierkante meters (grotendeels) te behouden. En 11% denkt meer vierkante meters nodig te hebben.

In het onderzoek van dit jaar zeggen respondenten een daling van 33% te verwachten van de bezetting ten opzichte van de tijd voor corona. Een jaar geleden dacht men dat die daling op 20% zou blijven hangen.

Liefst 93% van de organisaties betrekt haar medewerkers actief bij het vormgeven van de werkomgeving na corona. Hierbij draait het om afspraken over de werk-privébalans (45%), de omgang met elkaar (42%) en het werkplekconcept (39%). Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over wat medewerkers dienen te doen tijdens werkafspraken op kantoor, de werkstructuur en het gebruik van de vergaderruimtes.

Bij drie op de tien werkgevers is de kantoorbezetting volledig gebaseerd op vrije keuzes van medewerkers. Eén op de vijf respondenten zegt dat medewerkers een willekeurig aantal dagen per week naar kantoor mogen komen.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?