Meerderheid maakt zich zorgen om klimaat

Door Jan Roekens | 03-05-2022

Een ruime meerderheid (72%) van de Nederlanders maakt zich zorgen over klimaatverandering, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Het percentage verschilt niet significant van de meting in november 2021 (72%). Een kwart (26%) zegt zich niet zoveel of helemaal geen zorgen te maken.

Nog steeds zijn Nederlanders overwegend van mening dat het kabinet zich moet inzetten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar sinds het aantreden van Rutte IV zijn de klimaatplannen m.b.t. het terugdringen van de klimaatverandering voor een groter deel van de kiezers ‘voldoende zoals ze nu zijn’.

Het aandeel Nederlanders dat vindt dat het kabinet meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen daalde van 66% naar 51%. Een kwart (26%) is van mening dat het kabinet op de juiste koers ligt (was 17%).

Eigen rol

Nederlanders zijn eensgezind over de rol van de mens bij de opwarming van de aarde. Slechts 13% acht de mens niet verantwoordelijk. Ruim zes op tien (62%) vinden dat hun eigen acties niet uitmaken zolang grote bedrijven hun uitstoot niet terugdringen. Dat is een toename ten opzichte van oktober 2019 (50%). Desondanks vindt inmiddels de helft (49%) van de Nederlanders dat de prijzen voor vliegtickets binnen Europa verdubbeld mogen worden. Een op drie (32%) is het hiermee oneens. Ook vinden vier op tien (38%) dat intercontinentale vluchten verdubbeld mogen worden in prijs. 15% van de Nederlanders voelt zich vaak schuldig als zij vliegen. Eind 2019 was dat nog 18%.

Vlees mag

Zes op tien (58%) vleesetende Nederlanders zien vlees eten als iets dat ze zichzelf gunnen en niet willen opgeven. Een op tien (10%) voelt zich schuldig als ze vlees eten. Een derde (33%) van de vleeseters (en 37% van de totale bevolking) vindt dat de prijs van vlees omhoog moet. Bijna vier op tien (38%) Nederlanders vinden van niet.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?