Minder horecabezoek door coronamaatregelen

Door Jan Roekens | 03-11-2021

Er wordt beduidend anders gebruik gemaakt van de horeca dan voor de pandemie. Niet alleen gaan mensen minder vaak naar de horeca, ze geven ook minder geld uit en gaan met een kleiner gezelschap. De helft van de mensen zegt dat ze wel weer gebruik van de horeca gaan maken als alle beperkende maatregelen zijn opgeheven. Dat blijkt uit onderzoek van HTC Advies en MarketResponse.

Het andere gebruik van de horeca uit zich vooral in minder gebruik (58%), minder geld uitgeven (39%) en minder horeca combineren met andere uitjes (37%). Er zijn verschillen in leeftijd: de leeftijdsgroep boven 34 jaar maakt ten opzichte van de jongere leeftijdsgroep minder vaak gebruik van horeca dan voorheen, terwijl de jongere leeftijdsgroep juist vaker meer geld uitgeeft in de horeca dan voorheen.
Spontaan naar een restaurant gaan is er minder bij. Bijna eenderde van de Nederlanders (31%) reserveert vooraf. Ze voelen zich prettiger als ze met minder mensen gaan; een kwart doet dat al.

Na de maatregelen

Bijna de helft van de mensen (48%) verwacht weer gebruik te maken van de horeca zoals voor de pandemie zodra de beperkende maatregelen zijn opgeheven. 12% verwacht er zelfs meer gebruik van te maken. Een kwart (26%) verwacht dit minder te doen. Het lijkt dus de pandemie een blijvend effect op de horeca heeft. 55-plussers verwachten vaker dan jongere mensen dat ze weer gebruik gaan maken van de horeca zoals voorheen (61%). In de groep onder 34 jaar verwacht 41% het weer als vanouds te doen.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?