Multitaskende consument ondergraaft effect advertenties

Door Jan Roekens | 20-06-2024

Volgens een rapport van Bain & Company zou je in de effectmeting van commercials moeten meenemen dat consumenten steeds vaker multitasken tijdens het kijken en luisteren naar media. Je zou beter betrokkenheid kunnen meten dan bereik.

Adverteerders moeten iets verzinnen voor de ‘radicale ontwrichting’ van hun effectmeting,  omdat de consument door het gegoochel met apparaten wordt afgeleid, de aandachtsspanne afneemt en de totale mediatijd ook al daalt.

Uit het onderzoek bleek dat driekwart van de mediagebruikers multitaskt en dat meer dan 60% tegelijkertijd meer soorten media-inhoud tot zich neemt. Jef Katzin van Bain & Company zegt over de uitkomsten van het onderzoek: ‘Het dwingt veel adverteerders om hun werkwijze te heroverwegen, inclusief hoe ze naast bereik ook aandacht te gelde kunnen maken. Creatieven moeten nieuwe manieren verzinnen om aandacht en betrokkenheid op verschillende platforms te kweken.’

Scrollen

Bij gebruik van sociale media, kijkt en luistert 75% van de consumenten tegelijkertijd ook naar andere media, van audio tot video of televisie. Gebruikers van sociale media zeggen ook dat ze slechts 10% van de tijd gefocust zijn op het platform waar ze op dat moment op zitten.

Van de consumenten die video streamen, zegt 65% dat ze tegelijkertijd andere media gebruiken, zoals scrollen op de smartphone. Zelfs bij videogames, die vaak vragen om aandacht, is 70% aan het multitasken. Tegelijkertijd daalt de totale mediaconsumptie, van ongeveer 13 uur per dag in 2021 naar ongeveer 12 uur nu.

Bron: research-live.com

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?