MWM2 doet onderzoek voor RADIO 538

Door Jan Roekens | 03-09-2019

MWM2 is onderzoekspartner geworden van de 538 Ochtendshow met Frank Dane. 538 nieuwslezer Henk Blok doet voor de rubriek Henks Peiling onderzoek naar actuele onderwerpen, in samenwerking met MWM2.


De onderwerpen hebben heel divers karakter en worden per keer bepaald door Radio 538. Het laatste onderzoek van 2 september 2019 betrof een onderzoek naar stemmen, waarvan de start van het 538-spel ‘Win Met De Zin’ aanleiding is. Houdt de Nederlander meer van een mannen of vrouwenstem? Welk accent vindt men het prettigst? En welke radiostem is het meest herkenbaar?

Nederlander luistert het liefst naar vrouwenstem

Nederlanders luisteren liever naar een vrouwenstem dan een mannenstem. Uitzondering daarop is de radio-dj en nieuwslezer. Dit blijkt uit onderzoek naar waardering van stemgeluid van Radio 538 in samenwerking met onderzoeksbureau MWM2. Henk Blok komt uit het onderzoek naar voren als meest herkenbare mannelijke nieuwslezer, gevolgd door Jeroen Tjepkema (NOS) en Jeroen Latijnhouwers (Radio Veronica).

Vrouwenstem geliefder dan mannenstem

Radio 538 heeft onderzoek laten doen naar stemmen en stemgebruik. Daaruit blijkt dat mensen liever naar een vrouwenstem luisteren dan naar een mannenstem. Of het nou om de navigatie in de auto gaat, de smartspeaker of om berichten op het station, de meeste Nederlanders horen het liefst een vrouw. Ook hardloopapps en berichten in de supermarkt moeten ingesproken zijn door een vrouw, vindt een meerderheid.*

Uitzondering zijn de radio-dj en de radionieuwslezer. Vooral de dj moet een man zijn. Bij het navigeren is de voorkeur voor een vrouwenstem het sterkst. Een vrouwenstem in het verkeer is duidelijker, beter te verstaan tijdens het rijden, en respondenten geven aan er rustiger van te worden. Bijna iedereen is het erover eens dat bij navigeren ABN (algemeen beschaafd Nederlands) het duidelijkst is. Slechts een hele kleine groep (5%) hoort liever in dialect of je links of rechts moet.

Nederlander tevreden met eigen stem

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Nederlander over het algemeen best blij is met de eigen stem. 54 procent is tevreden, acht procent is zelfs heel tevreden. Zeven procent vindt z’n eigen stem niet mooi.

Meest herkenbare nieuwslezers

Van de nieuwslezers heeft Henk Blok (Radio 538) de meest herkenbare stem, gevolgd door Jeroen Latijnhouwers (Radio Veronica) en Jeroen Tjepkema (NOS). De meest herkenbare vrouwenstem is Radio 2-nieuwslezeres Carmen Verheul (NOS).

*Onderzoek onder Nederlanders (16 jaar en ouder). 525 respondenten – representatief voor de Nederlandse bevolking.

Bron: Persbericht MWM2, 2 september 2019

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?