Nederland bezorgd over invloed slimme technologie

Door Jan Roekens | 03-11-2021

Bijna alle Nederlanders zijn via slimme apparaten zoals hun smartphone of activity tracker verbonden met grote techbedrijven, waaronder Google, Facebook of Amazon. Maar bij een aanzienlijk deel van Nederland wekt het leven in een digitale samenleving een gevoel van onbehagen op. Dat blijkt uit de eerste Smart Society Monitor van Motivaction en Omnicom PR Group.

Een aantal opvallende resultaten van de Smart Society Monitor 2021:

  • 59% van de Nederlanders is bang controle te verliezen over persoonlijke data;
  • 54% denkt dat slimme apparaten thuis meeluisteren;
  • Ruim de helft (55%) maakt zich (veel) zorgen over de toenemende invloed van slimme technologie in hun leven;
  • 73% van de Nederlanders vindt dat big tech-bedrijven te veel macht hebben.

De bekendheid van Nederlanders met belangrijke smart tech-trends is laag. Zo zegt bijna de helft de termen Internet of Things en augmented reality niets of nauwelijks iets. Nederlanders zijn het meest op de hoogte met zaken als zelfrijdende auto’s, virtual reality, digitale assistenten (zoals Alexa of Google Nest) en artificial intelligence. Minst bekend is de term blockchain. Hiervan heeft 55% nog nooit gehoord.

Argwaan

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders weinig vertrouwen hebben in slimme apparaten die gebruikmaken van deze nieuwe technologieën. Ze staan argwanend tegenover gebruik van smart home-apparaten zoals slimme deurbellen, sloten en speakers die op afstand te bedienen zijn. 21% vertrouwt dergelijke apparaten volledig, terwijl 64% bang is dat gegevens in verkeerde handen vallen. 59% is bang controle over persoonlijke data te verliezen door gebruik van smart home-apparaten die persoonlijke data bevatten. Dit is opvallend, aangezien slechts 15% zegt een negatieve ervaring te hebben met smart technologie.

Meer verantwoordelijkheid

De helft van de Nederlanders vindt dat big tech-bedrijven met hun diensten de samenleving verbeteren. Maar bijna driekwart van de ondervraagden vindt ook dat big tech te veel macht heeft. 18% vertrouwt de manier waarop deze bedrijven met privégegevens omgaan. Een overgrote meerderheid (80%) vindt dat big tech meer verantwoordelijkheid moet nemen voor de inhoud van hun platformen.
Het wantrouwen ten aanzien van de macht van big tech heeft gevolgen voor de gewenste rol van de overheid: 72% is het er (zeer) mee eens dat het landsbestuur actiever de impact van technologie op het leven moet managen. Nog eens 69% is het (zeer) eens met de komst van een Ministerie voor Digitale Zaken.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?