Nederlander koopt Smart Home-producten om energie te besparen

Door Jan Roekens | 24-11-2021

Voor 39% van de huishoudens is energiebesparing, na gemak, de belangrijkste reden om Smart Home-producten aan te schaffen, blijkt uit cijfers van de jaarlijkse GfK Smart Home Monitor 2021. Onder consumenten die vijf of meer Smart Home-producten hebben is dit zelfs 50%.

Een groot deel van de energiekosten in huis zit in een combinatie van verlichting, huishoudelijke apparaten, elektronica en verwarming. Door de aanschaf van slimme huishoudelijke apparaten, zonwering, verlichting en verwarming kunnen huishoudens hun energierekening eenvoudig omlaag krijgen.
Nederlandse huishoudens bezitten tegenwoordig gemiddeld vijf slimme apparaten en maar liefst eenvijfde heeft al zeven of meer Smart Home-producten in huis. Daarnaast zegt 25% dat hun belangstelling voor Smart Home is toegenomen door de pandemie.

Piek in vaatwassers

Vorig jaar heeft de consument vooral geïnvesteerd in een veilig huis. Zo werden veel slimme camera’s en deurbellen aangeschaft. Er is nu vooral een verschuiving van veiligheid naar gemak en energiebesparing, en van beveiliging naar apparaten in het huis en de tuin. GfK ziet een stijging van 740% in ‘Smart’-vaatwassers, een groei van 105% in maaimachines en 147% in automatische besproeiing voor in de tuin.

Veiligheid

Belangrijke thema’s rond Smart Home blijven privacy en veiligheid. Nederlanders die nog twijfelen om Smart Home-producten aan te schaffen zien als belangrijkste redenen privacy en veiligheid. Consumenten zijn vooral onzeker omdat ze niet weten of hun gegevens gedeeld worden, en hoe en met wie. Daarnaast is een kwart van de Nederlanders bang dat de apparatuur gehackt wordt.

Spraakassistent

Tweederde van de consumenten kent Google Assistent als spraakassistent, op de voet gevolgd door Siri. Een op de vijf consumenten heeft zelfs drie of meer spraakassistenten in huis. Ook hier ziet GfK dat naarmate er meer Smart Home-apparaten in huis zijn, het gebruik van spraakassistenten voor de bediening van apparaten toeneemt. De spraakassistent heeft daarmee blijvend een plek in huis veroverd.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?