Nederlander leeft meer circulair door corona

Door Jan Roekens | 28-10-2020

Als het aan de Nederlandse consument ligt, zijn we goed op weg om het overheidsdoel ‘Nederland volledig circulair in 2050’ te halen. En corona heeft ons daarbij een duwtje in de goede richting gegeven: 35% van de Nederlanders is tijdens corona meer circulair gaan leven. Ook zegt 63% minder spullen te hebben gekocht sinds corona. Dat blijkt uit onderzoek van BlueMovement, uitgevoerd door Kien.

Vooral studenten begrijpen goed wat circulariteit inhoudt. Bijna driekwart van hen, tegenover 61% van gemiddeld Nederland, weet wat circulariteit is. Bijna tweederde van de Nederlanders zegt zijn best te doen circulaire keuzes te maken. Opvallend: 42% zegt zelfs bijna volledig circulair te leven. Dit betekent onder andere dat zij bijna niets weggooien wat nog van waarde kan zijn. Studenten zitten bijna hetzelfde in de wedstrijd: 61% van de studenten doet zijn best circulaire keuzes te maken en meer dan eenderde leeft bijna volledig circulair.
Dat blijkt ook uit het feit dat Nederlanders bijvoorbeeld iets laten maken wanneer het stuk is (82%), een eigen boodschappentas meenemen (95%) en wel eens tweedehandskleding kopen (33%).

Positief effect

Bijna tweederde van de Nederlanders vindt dat corona een positief effect heeft op het milieu. Studenten zijn daar nog meer van overtuigd (69%); zij zijn er ook meer dan gemiddeld van overtuigd dat hun eigen gedrag een positieve invloed heeft op het milieu (83% versus 79%). Studenten hebben deze periode dan ook vaker dan gemiddeld gebruikt om ideeën te bedenken hoe bij te dragen aan een betere wereld (34% versus 28%).

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?