Nederlander onderschat eigen drinkwaterverbruik fors

Door Jan Roekens | 13-05-2019

Nederlanders denken dat ze elke dag 60 liter drinkwater verbruiken terwijl het werkelijk 120 liter is, blijkt uit onderzoek van Kantar in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens onder ruim 2200 mensen.


Meer dan de helft van de bevolking vindt de echte hoeveelheid van 120 liter schokkend. Vitens start vandaag een publiekscampagne om Nederlanders bewust te maken van het eigen waterverbruik en ze van tips te voorzien om water te besparen. Diverse provincies en waterschappen ondersteunen de oproep van de campagne.

Drinkwatervraag neemt toe

Door economische en demografische ontwikkelingen en klimaatverandering neemt de vraag naar drinkwater sinds enige jaren toe. Zo leverde Vitens in 2014 nog 346 miljoen m3 drinkwater, in 2018 steeg dit naar 377 miljoen m3. Een stijging van zo’n 9%. Als de trend doorzet gaan we in 2050 zelfs 30% meer drinkwater gebruiken in ons land. Daarnaast wordt Nederland zowel boven als onder de grond drukker waardoor het steeds moeilijker wordt om voldoende drinkwater te kunnen blijven winnen. Daarom zet Vitens samen met partners in op waterbesparing, onder het motto ‘Zuinig op ons water’. “We staan er niet bij stil, maar we gebruiken elke dag zuiver drinkwater om te douchen, de tuin mee te sproeien en het toilet door te spoelen.” aldus Jelle Hannema, directievoorzitter van Vitens, “Dit willen we met de campagne graag zichtbaar maken. Wees zuinig op ons water. Het is tenslotte van levensbelang.”

3 tips om water te besparen

Het meeste water wordt verbruikt door douchen, WC doorspoelen en het sproeien van de tuin. Daar valt de meeste waterbesparingswinst te behalen.

Korter douchen scheelt al heel veel.
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,3 minuten douchen, en dat 5x in de week doen. Tijdens een gemiddelde douchebeurt gebruikt men meer dan de helft van het dagelijkse water, ongeveer 70 liter. Door een minuut korter te douchen bespaar je zo 42,5 liter per week.

Gebruik het gehele jaar door water uit een regenton voor de tuin.
Driekwart van de Nederlanders heeft een tuin, maar slechts een derde zegt een regenton te gebruiken. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Door een regenton neer te zetten en deze het hele jaar door te gebruiken, bespaar je kostbaar drinkwater.

Gebruik op de wc de juiste knop op het juiste moment.
Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit despoelonderbreker van het toilet. Per keer gebruiken we 8 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken valt er veel water te besparen. Tot wel 50% per keer.

Bron: Persbericht Kantar, 17 april 2019

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?