Nederlander sceptisch over genderwet

Door Jan Roekens | 08-03-2022

Een meerderheid van de Nederlanders vindt een deskundigenverklaring en een minimumleeftijd van 18 jaar van belang bij het wijzigen van het geslacht op de geboorteakte. Dat blijkt uit een onafhankelijke peiling die de christelijke organisatie NPV-Zorg voor het leven liet uitvoeren door Direct Research.

Het onderzoek maakt duidelijk dat er voor de transgenderwet, ingediend door de voormalige ministers Dekker en Van Engelshoven, onder de bevolking geen draagvlak is. Binnenkort spreekt de Tweede Kamer zich uit over de wet, die is bedoeld om de emancipatie van transgenders te bevorderen. De wet moet het gemakkelijker maken om juridisch van geslacht te veranderen: de deskundigenverklaring en de minimumleeftijd van 16 jaar zijn geschrapt. Dit betekent dat er geen verklaring van een arts of psycholoog meer nodig is en dat ook jonge tieners, zonder toestemming van hun ouders, hun geslacht in geboorteakte en paspoort of identiteitskaart kunnen veranderen.

Hersenen

De meerderheid van de ondervraagden vindt het belangrijk dat er voor een juridische geslachtswijziging aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo kiest de grootste groep respondenten voor een minimumleeftijd van 18 jaar (40%), terwijl 26% de leeftijd van 25 jaar gepast vindt, ‘als de hersenen zijn volgroeid’. Anderen vinden 16 jaar (24%) geschikt. Op de vraag of een verklaring van een arts of psycholoog nodig is, geeft 52% een positief antwoord; slechts 14% van de ondervraagden is het hiermee oneens. Voor 36% is ook een X op de geboorteakte mogelijk, in plaats van een M of V. Voor een kleine groep is geslachtswijziging in geen enkel geval een optie (13%).

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?