Nederlanders ergeren zich aan hamsteraars

Door Jan Roekens | 31-03-2020

Hoe ervaart men het om in de supermarkt rond te lopen? Wat voor resultaat heeft de oproep om niet te gaan hamsteren gehad op het gedrag? Vragen die zijn voorgelegd binnen het consumentenpanel van DirectResearch.


Coronavirus heeft ons in de houdgreep

Het Coronavirus heeft Nederland in de houdgreep en dat is voor consumenten terug te zien in de supermarkt. Onze collega’s ervaarden dit ook tijdens het doen van de boodschappen en besloten een onderzoek op te zetten. Hoe ervaart men het om in de supermarkt rond te lopen? Wat voor resultaat heeft de oproep om niet te gaan hamsteren gehad op het gedrag? En waar let men in deze tijden op tijdens het doen van de boodschappen? Vragen die zijn voorgelegd binnen ons eigen consumentenpanel.

Hamsteren

Allereerst dat hamsteren, er wordt massaal opgeroepen om niet te gaan hamsteren. Maar in de praktijk zien we dat schappen leeg zijn. Uit ons onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlandse consumenten zich ergert aan mensen die nu extra boodschappen doen. Toch heeft een kwart zelf meer producten ingeslagen dan zij normaal gesproken doen, met als voornaamste reden ervoor te zorgen dat zij de komende periode binnen kunnen blijven. Daarnaast heeft meer dan een kwart boodschappen ingeslagen vanwege de lege schappen die zij zagen in de supermarkt. Het lijkt er hiermee op dat andermans hamstergedrag aanzet tot hamsteren.

Beschikbaarheid van producten

Hoewel we in concept- en producttesten regelmatig terugzien dat prijs of merk belangrijke aspecten zijn, geeft meer dan de helft nu aan bij de aankoop van de boodschappen alleen te letten op de beschikbaarheid van producten. Onder de groep die wel nog op producteigenschappen let is de lange houdbaarheid het meest belangrijk, gevolgd door de versheid van producten. Ondanks de gevolgen van het Coronavirus verwachten Nederlandse consumenten de komende periode gezond kunnen blijven eten, een derde verwacht dat dit wel minder gevarieerd zal zijn.

Angst om naar de supermarkt te gaan

Echter, om gezond en gevarieerd te kunnen blijven eten moet men naar de supermarkt toe. Drie op de tien Nederlandse consumenten voelen zich door het Coronavirus niet gerust om naar de supermarkt te gaan. Hopelijk kunnen de onlangs aangescherpte regels voor het bezoeken van supermarkten dit gevoel verminderen. Laten we hier met zijn allen aan bijdragen!

Dit artikel is gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door DirectResearch tussen 18 maart en 20 maart 2020, onder een steekproef van n=400 Nederlandse consumenten van 18 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd en opleiding en (deels) verantwoordelijk voor de boodschappen in het huishouden. Lees ook over dit onderzoek in het AD.

Bron: Persbericht DirectResearch, 26 maart 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?