Nederlanders gaan er de komende jaren vaker op uit

Door Redactie Daily Data Bytes | 03-11-2021

De komende jaren wordt een verdere groei van het aantal uithuizige vrijetijdsactiviteiten van Nederlanders verwacht. Vrijetijdsactiviteiten zullen vaker overdag en doordeweeks plaatsvinden. Onthaasten gaat (nog) belangrijker worden om tegenwicht te bieden aan de hectiek van alle dag. Daarnaast zullen Nederlanders er vaker alleen op uit trekken. Dit blijkt uit de Toekomstvisie Nederlandse Vrijetijdsmarkt 2030 van Trends & Tourism.

Vrijetijdsvormen

Tot de coronacrisis werden er door Nederlanders zo’n 3,6 miljard uithuizige vrijetijdsactiviteiten op jaarbasis ondernomen, variërend van uit eten gaan, sporten en buitenrecreatie tot funshoppen. Volgens de toekomstvisie groeit dit aantal de komende jaren geleidelijk door naar zo’n 4,1 miljard in 2030. Van alle deelsectoren in de uithuizige vrijetijdsmarkt lijkt het perspectief voor ‘wandelen/fietsen’ het meest positief. Onder meer een groeiend aantal senioren, een toenemend belang van gezondheid en de herontdekking van de natuur zijn daarbij belangrijke verklaringen. Funshoppen, tot voor kort een van de belangrijkste vrijetijdsvormen, loopt door de toenemende populariteit van online shoppen, als een van de weinige vrijetijdsectoren terug.

Rust en balans

De vrijetijdsmarkt wordt de komende jaren beïnvloed door een groot aantal factoren. Zo zullen door toenemende flexibilisering de grenzen tussen werk en vrije tijd verder vervagen. Doordat vrije tijd minder voorspelbaar en meer versnipperd beschikbaar komt, worden vrijetijdsactiviteiten vaker overdag en doordeweeks ondernomen. Als reactie op de drukte van alledag en de veeleisende samenleving zijn steeds meer Nederlanders (60%) op zoek naar rust en balans. Vrijetijdsactiviteiten zullen de komende jaren vaker alleen ondernomen worden. Een groeiend aantal eenpersoonshuishoudens en de trend naar flexibel en meer thuiswerken vormen daarvoor belangrijke verklaringen.

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?