Nederlanders gamen dagelijks half miljard minuten

Door Jan Roekens | 13-02-2020

We zijn daarbij steeds meer gaan gamen op de smartphone. Het aandeel gebruiksminuten op de smartphone (35%) is inmiddels beduidend groter dan het aandeel van console gaming (15%). Dit blijkt uit de tweede editie van de Smart Media Monitor van Multiscope onder 3.600 Nederlanders.


Gamen op smartphone verslaat console

Ongeveer 7,6 miljoen Nederlanders gamen gemiddeld 61 minuten per dag. In totaal is gaming daarmee goed voor bijna een half miljard minuten per dag. Gamen op de smartphone heeft hierin het grootste aandeel met 35%. Ten opzichte van 2017 is dit een stijging van 5 procentpunten. De smartphone is daarmee het enige apparaat dat een stijging in gebruik laat zien. De gebruiksminuten voor de game console (-1 procentpunt) en tablet (-4 procentpunten) zijn gedaald. Voor de desktop en laptop zijn deze minuten gelijk gebleven.

Vrouwen domineren smartphone games

Vrouwen (43%) besteden relatief meer minuten aan gamen op de smartphone dan mannen (27%). Hetzelfde geldt voor gamen op de tablet (24% versus 14%). Mannen besteden op hun beurt weer meer tijd aan gaming op de desktop (23% versus 10%) en game console (19% versus 10%). Op basis van leeftijd valt op dat de smartphone alle leeftijdsgroepen aantrekt, maar 18- tot 49-jarigen in het bijzonder. De tablet en desktop worden vooral door 50-plussers gebruikt voor gamen. De game console is het populairst onder 18- tot 34-jarigen.

Candy Crush en Wordfeud vaakst gespeeld

De games Candy Crush (16%) en Wordfeud (13%) worden het vaakst gespeeld op de smartphone. Deze zijn voornamelijk populair onder vrouwen. Op de game console is FIFA veruit de meest gespeelde game. Bijna één op de vijf (18%) gamers speelt deze game het vaakst. Spellen zoals GTA (9%) en Assassin’s Creed (9%) volgen op enige afstand. Voor alle drie deze console games geldt dat mannen ze vaker spelen dan vrouwen.

Bron: Persbericht Multiscope, 13 februari 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?