Nederlanders overschatten klimaatbeleid

Door Redactie Daily Data Bytes | 17-03-2021

Nederlanders hebben een beperkt inzicht in de energietransitie. Zo overschatten ze de hoeveelheid duurzame energie. Het aandeel zonne-energie wordt het meest overschat: volgens respondenten is dat 19%, in werkelijkheid is het 1%. Dit blijkt uit onderzoek door Motivaction.

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) lanceerde vorige week de Klimaatwijzer, in samenwerking met EBN, ABN AMRO en Stichting 2050. Met de Klimaatwijzer kan iedereen zijn eigen klimaatbeleid opstellen om te zorgen dat Nederland de klimaatdoelen haalt in 2030. ‘Met de Klimaatwijzer helpen we miljoenen ‘klimaatministers’ om te spelen met de verschillende opties’, zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. ‘Hoeveel warmtepompen heb je nodig als je minder warmtenetten wilt? Hoeveel groene waterstof heb je nodig als je wilt stoppen met biomassa of CO2-opslag? En waar haal je die elektriciteit dan vandaan?’

De Klimaatwijzer is op dit moment vooral geschikt voor professionals in de energiesector. Een latere versie zal aantrekkelijk worden gemaakt voor een breder publiek.

Investeren

Uit de peiling van Motivaction blijkt dat 87% van de Nederlanders het belangrijk vindt om te investeren in duurzaamheid. De voornaamste reden daarvoor is het meer gebruik maken van oneindige, schone energiebronnen. Een andere belangrijke reden om te investeren is het gevoel dat de burger zelf voordeel ervaart, zoals een goed geïsoleerd huis. Ruim eenderde maakt zich zorgen om klimaat en energie. Onderwerpen waar zij met name zorgen over hebben zijn extreem weer, zoals hittegolven, droogte en overstromingen (80%) en schade aan de natuur (69%).

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?