Nederlandse consument steeds bekender met Smart Home

Door Jan Roekens | 09-09-2019

Steeds meer Nederlanders, inmiddels 62%, zijn bekend met Smart Home. Dat is een verdubbeling sinds 2015. Dat blijkt uit de Smart Home Monitor 2019 van GfK in samenwerking met de Smart Home Society.


Smart Journey

Van de consumenten die één smart product in huis hebben, bezit 42% een Smart TV. De meeste consumenten vervolgen de bewuste “Smart Journey” met de aanschaf van energie-oplossingen, zoals een Smart Thermostaat of een Smart Energiemeter. Vervolgens worden vaak meer entertainment-producten en slimme verlichting aangeschaft. Bij aanschaf van nieuwe apparaten kiest 63% van de consumenten bewust voor een slimme variant. Men overweegt voornamelijk grote elektronica merken, maar het afgelopen jaar zijn de Smart witgoed merken sterk in opkomst.

Met name hoogopgeleide mannen in de leeftijd 18-49 jaar met een bovenmodaal inkomen bezitten Smart Home oplossingen. Wanneer consumenten nog niet eerder Smart Home producten hebben aangeschaft, heeft 51% een voorkeur om deze producten te laten installeren door een installateur. Nederlanders kiezen vooral voor Smart Home producten vanwege het gemak dat ze opleveren, energiebesparing en plezier. Hoe meer producten een consument in huis heeft, hoe meer voordelen hij ziet.

Bezitters en niet-bezitters van Smart Home producten noemen dezelfde redenen om Smart Home producten niet aan te schaffen. Naast de aanschafprijs, die door 37% van de respondenten wordt genoemd, is vooral veiligheid een belangrijk punt. Privacy issues en de angst voor hacking worden als tweede nadeel genoemd. Tegelijk zien consumenten Smart Home producten juist ook als een oplossing om hun huis te beveiligen. De groep consumenten die verwacht binnen 2 jaar een volledig Smart huis te hebben is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Voice aanjager Smart Home, Google meest bekend

Het bezit van slimme luidsprekers neemt snel toe.
Van de consumenten die bekend zijn met Smart Home, staat inmiddels bij bijna een vijfde een Smart Speaker in huis.

De slimme luidsprekers van Google, zoals de Google Home en Google Mini zijn het bekendst (57%) en het meest in bezit (15%). Op gepaste afstand volgt Amazon met onder andere de Amazon Echo met een bekendheid van 24%. Merken die meer het accent leggen op geluidskwaliteit, zoals Sonos, JBL en Harman, zijn in opkomst.

De Google Assistant heeft enorm aan bekendheid gewonnen en is inmiddels met 63% de bekendste virtuele assistent, een toename van 25 procentpunt in vergelijking met vorig jaar. Google neemt de koppositie over van Apple Siri. Amazon Alexa volgt op de derde plaats, met 27% van de respondenten die de voice assistant noemt. De voorkeur voor stembediening is licht toegenomen, van 16% in 2018 naar 19% dit jaar. Consumenten willen vooral de Smart TV, Smart verlichting en de Smart thermostaat met hun stem bedienen en verwachten voice met name te gebruiken om muziek af te spelen en toepassingen in huis te bedienen.

Barbara Schouten, Key Account Manager Technology bij GfK, zegt:

“Sinds de start van dit onderzoek is de Smart Home markt volwassen geworden. De bekendheid van Smart Home is sinds 2015 verdubbeld naar 62%, mede door de opkomst van spraaktechnologie. Toch zijn er nog belangrijke belemmeringen die de markt moet wegnemen voordat algehele acceptatie plaats zal vinden, met name op het gebied van privacy en veiligheid. Het is dan ook belangrijk om de kennis van fabrikanten, retailers en installateurs te bundelen en de consumenten op een objectieve manier te informeren over producten en zaken zoals privacy en veiligheid. De Smart Home Society is een dergelijk initiatief, waar wij als onderzoeksbureau GfK aan verbonden zijn.”

Over de GfK Smart Home Monitor (onderzoeksverantwoording)

De Smart Home Monitor is voor de vijfde keer op rij uitgevoerd door GfK en voor het tweede jaar op rij in samenwerking met de Smart Home Society, een initiatief van brancheorganisatie Techniek Nederland, Guilty People, GfK en BSH met als doel om Smart Home naar de massa te brengen. Inmiddels hebben de volgende Premium Partners; BCC, D-Link, Gigaset, Netatmo, PostNL, Somfy en 50five als Project Partner zich aangemeld.

In het onderzoek komen de volgende thema’s aan bod: bekendheid, bezit en gebruik van Smart Home en Voice-gestuurde apparaten, zorgen rondom privacy en veiligheid van data, de Smart Journey en de transitie van single smart device naar een ecosysteem.

Er is een Nederlands representatieve steekproef van 1.004 respondenten ondervraagd in de leeftijdscategorie van 18+ (internetpopulatie). Het onderzoek is uitgevoerd in juli 2019 onder consumenten die verantwoordelijk zijn voor grotere aankopen in het huishouden en op zijn minst qua naam bekend zijn met de term Smart Home.

Bron: Persbericht GfK, 5 september 2019

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?